Štrajk vo Volkswagene Slovakia môže ohroziť viac ako 50.000 pracovných miest

21 júna 2017, 14:53

Stanovisko Juraja Sinaya, prezidenta Zväzu automobilového priemyslu SR.

 stanovisko ZAP k situácií VW

Dlhé roky sme sa na Slovensku hrdili, že automobilová výroba má stále rastúci trend.  V roku 2015 prekročila výroba automobilov magickú hranicu 1.000.000 kusov a túto pozíciu si udržala aj v minulom roku. S počtom 192 vozidiel na 1.000 obyvateľov si Slovensko naďalej s výrazným  náskokom udržuje pozíciu lídra v počte vyrobených automobilov per capita.

Automobilový priemysel zamestnáva  celkovo  vyše 18.500, v rámci subdodávateľského priemyslu tu pracuje viac ako 129.000 Slovákov. Významný podiel na týchto číslach má práve Volkswagen Slovakia. Aktuálne zamestnáva 12.300 ľudí a v subdodávateľských firmách pracuje viac ako 50.000 ľudí.

 stanovisko ZAP k situácií VWJe mi preto naozaj ľúto, že táto pozícia je vo vážnom ohrození. Ostrý štrajk, ktorý sa začal dnes ráno vo Volkswagen Slovakia vážne ohrozuje  zamestnanosť, ekonomiku, hospodárstvo a pozíciu Slovenska na svetových trhoch. Toto tvrdenie dokazujú aj prípady z minulosti, kedy pri ostrých štrajkoch došlo v automobilovom priemysle k presunom výroby z krajín, kde sa štrajkovalo do iných regiónov.

V tejto súvislosti považujem za potrebné vyzvať všetkých aktérov v rámci spoločnosti Volkswagen Slovakia k následným rokovaniam tak, aby bol slovenský automobilový priemysel naďalej považovaný za stabilnú súčasť slovenskej ekonomiky, atraktívnej pre zahraničných investorov.

Zároveň si dovolím dodať, že odbormi prezentovanú požiadavku na rast miest o 16% vnímame ako výrazné ohrozenie konkurencieschopnosti celého automobilového priemyslu v regióne Višegrádskej štvorky.

Verím, že sa nájde prijateľný kompromis pre obe strany  a Slovensko zostane naďalej lídrom automobilového priemyslu a naši ľudia budú mať aj naďalej dobrú prácu.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

V máji rástol počet registrácií nových áut
V máji rástol počet registrácií nových áut

V máji 2017 ZAP zaznamenal registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 9.217 vozidiel , čo predstavuje oproti minulému roku nárast na úrovni 11,06%.

Potrebujeme deti nadchnúť pre štúdium technických odborov
Potrebujeme deti nadchnúť pre štúdium technických odborov

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR), automobilky Volkswagen Slovakia, PSA Groupe Slovakia a Kia Motors Slovakia spolu so Strojníckou fakultou STU v Bratislave, Materiálovotechnologickou fakultou STU v Trnave a Žilinskou univerzitou v Žiline spúšťajú druhý ročník projektu Automobilovej JUNIOR akadémie – AJA 2017. Ambíciou projektu je priblížiť hravou formou mladým ľuďom štúdium technických odborov a otvoriť verejnú […]

V4 automotive summit vyzýva vlády, aby podporili konkurencieschopnosť priemyslu
V4 automotive summit vyzýva vlády, aby podporili konkurencieschopnosť priemyslu

Krajiny Vyšehradskej štvorky sa stali významnou automobilovou veľmocou v rámci Európy.  Dokazujú to aj konkrétne čísla a štatistiky. Len v minulom roku bolo v regióne V4 vyrobených 3.650.931 automobilov, čo je asi jedna štvrtina z celkovej produkcie Európy. Automobilové výroby zamestnávajú v našom regióne vyše 630.000 pracovníkov a priamo či nepriamo ovplyvňujú tvorbu viac ako […]

ZAP eviduje štatistiku registrácii vozidiel 04/2017
ZAP eviduje štatistiku registrácii vozidiel 04/2017

V apríli 2017 ZAP zaznamenal registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 7.272 vozidiel, čo predstavuje oproti minulému roku mierny pokles na úrovni 0,08%.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!