Produkcia vozidiel aj v roku 2016 prekročila miliónovou hodnotu

17 februára 2017, 17:53

Podľa Združenia automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR) slovenský automobilový priemysel v roku 2016 opäť prekročil počtom vyrobených vozidiel miliónovú hranicu. V roku 2016 bolo v automobilových závodoch Kia Motors Slovakia, Peugeot Citroën Slovakia a Volkswagen Slovakia vyrobených rekordných viac ako 1 040 000 automobilov. Podiel výroby automobilov na celkovej priemyselnej výrobe na Slovensku dosiahol 44% a automobilový priemysel sa na priemyselnom exporte Slovenska podieľal 35%. Už niekoľko rokov Slovensko vedie svetový rebríček v počte vyrobených automobilov na 1.000 obyvateľov. V roku 2016 si prvenstvo udržalo počtom 191 vozidiel.

Výsledky automobilového priemyslu dlhodobo potvrdzujú kľúčovú pozíciu sektora v slovenskom hospodárstve. „Úspešný automobilový priemysel znamená konkurencieschopné a prosperujúce Slovensko,“ skonštatoval Juraj Sinay, prezident ZAP SR a dodáva: „Stojíme pred významnými výzvami svetových technologických trendov spojených s digitalizáciou podnikov a priemyslom 4.0, ale hlavne pred naliehavou potrebou čeliť týmto výzvam spolu s kvalifikovanými zamestnancami a kvalitnou vývojovou a výskumnou základňou. Len tak dokážeme dlhodobo udržať konkurencieschopnosť našich výrobných podnikov.“

Uplynulý rok bol podľa ZAP SR pre automobilový priemysel úspešný z pohľadu prípravy strategických dokumentov pre jeho rozvoj v nasledujúcom období, na ktorej sa ZAP SR aktívne spolupodieľal. „Súčasne sa nám podarilo zintenzívniť dialóg s partnermi v problematike reformy školského systému v oblasti duálneho vzdelávania a transformácii technického vysokého školstva. Tieto otázky komunikujeme a popularizujeme pred širokou verejnosťou aj projektami SPICE a Automobilová junior akadémia. Významnú časť aktivít sme venovali aj subdodávateľským programom, či otázkam odpadovej a recyklačnej politiky,“ informuje J. Sinay.

V roku 2017 sa bude ZAP SR, okrem iných úloh, iniciovať diskusie a podporovať otázky spracovania analýzy dopadov digitalizácie priemyslu na zamestnanosť, spracovania štúdie potrieb rozvoja aplikovaného výskumu a vývoja, budovania výskumno-vývojových pracovísk aj u dodávateľov pre finálnych výrobcov automobilov a rozvíjania spolupráce medzi rôznymi odvetviami ekonomiky.

„Sme si vedomí sily a vplyvu automobilového priemyslu na slovenské hospodárstvo a ekonomiku. Práve preto sa zodpovedne staviame k otázkam jeho rozvoja a udržateľnosti. Zásadnou však ostáva otázka dostatočného počtu kvalifikovaných zamestnancov,“ hovorí J. Sinay. V roku 2015 bolo v automobilovom priemysle zamestnaných 129 000 zamestnancov, čo v medziročnom v porovnaní s rokom 2014 predstavuje nárast o 4,2%. Celkovo je na automobilový priemysel viazaných viac ako 250.000 pracovných miest. V priebehu roku 2015 pribudlo ďalších 300 nových zamestnancov vo výskumných a vývojových pozíciách u dodávateľov.

Rekordné hodnoty dosiahli v roku 2016 registrácie nových osobných áut. V kumulatívnom porovnaní registrácie za rok 2016 dosiahli 88.163 osobných vozidiel, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 13,09% (77.971 vozidiel). Registrácie nových osobných vozidiel tak za rok 2015 predstavujú najvyššie počty v celej histórií sledovania od roku 1993.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Registrácie celého trhu prekročili po šiestich rokoch hranicu 100.000  vozidiel
Registrácie celého trhu prekročili po šiestich rokoch hranicu 100.000 vozidiel

V decembri 2016 sme zaznamenali registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 8.010 vozidiel , čo predstavuje oproti minulému roku nárast  na úrovni 9,52%.  Kumulatív za 12 mesiacov tohto roka predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka na úrovni 13,09%.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!