Národná asociácia STK navrhuje zrušenie kontrolných nálepiek pre autá

25 septembra 2017, 11:08

Osvedčenia a kontrolné nálepky potvrdzujúce absolvovanie technickej a emisnej kontroly automobilu stratili zmysel a Národná asociácia STK navrhla ministerstvu dopravy ich zrušenie.

NA STK navrhuje zrušenie kontrolných nálepiek pre autáNA STK navrhuje ponechať len vyznačený protokol o kontrole technického stavu ako jediný povinný doklad o vykonaní technickej a emisnej kontroly. Kontrola a evidencia áut je dnes plnohodnotne realizovaná prostredníctvom moderných informačných systémov.

S návrhom Národnej asociácie STK sa stotožňuje aj ministerstvo vnútra, do ktorého pôsobnosti spadá Policajný zbor. Nálepky a osvedčenia sa stali duplicitnou povinnosťou zaťažujúcou štát aj motoristov. Navrhovaná zmena povedia k úspore finančných zdrojov a zníženiu administratívy.

Národná asociácia STK očakáva pozitívny vplyv na motoristov, ktorým sa znížia náklady na absolvovanie technickej a emisnej kontroly a zrýchli sa jej celkový priebeh. Zároveň platí, že osvedčenia a kontrolné nálepky nemajú oporu v platných smerniciach Európskej únie. Zrušenie nálepiek je zásadnou pripomienkou NA STK k pripravovanej novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách.

Asociácia dlhodobo upozorňuje na neštandardný postup ministerstva dopravy, kedy sú súčasne v príprave dve novelizácie rovnakého zákona. Prvá novelizácia, o ktorej má v najbližšom období rokovať NR SR, má navyše zaviesť nekontrolovanú a nezodpovednú liberalizáciu trhu staníc STK.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Štát zrejme ohrozí kontroly áut. Odmieta argumenty expertov
Štát zrejme ohrozí kontroly áut. Odmieta argumenty expertov

Ministerstvo dopravy tvrdohlavo presadzuje zákon o liberalizácii staníc STK, ktorý onedlho zruší. Kompromisný návrh Národnej asociácie STK (NA STK) na zodpovedné a dlhodobo udržateľné rozširovanie siete staníc STK bol úradníkmi ministerstva zmietnutý zo stola bez odbornej diskusie.  S dôsledkami a nástrahami liberalizácie budeme následne my všetci bojovať už len ťažko, apelujú experti.

Zbytočné chyby Slovákov pri kontrole áut na STK
Zbytočné chyby Slovákov pri kontrole áut na STK

Technickú prehliadku musí absolvovať pravidelne každý, inak hrozí pokuta. Tento inak krátky kontrolný úkon však občas dopadne nešťastne, pretože sa motoristi pravidelne dopúšťajú rovnakých chýb. Tých sa pritom možno ľahko vyvarovať. Pozreli sme sa na rebríček najčastejších problémov, kvôli ktorým slovenskí motoristi neprejdú technickou kontrolou. 

Podľa Národnej asociácie STK môže uvoľnenie trhu STK porušiť pravidlá EÚ
Podľa Národnej asociácie STK môže uvoľnenie trhu STK porušiť pravidlá EÚ

Pripravovaná novela z dielne ministerstva dopravy, ktorá by uvoľnila podmienky vzniku ďalších staníc STK, má trhliny a vytvára právnu neistotu. Národná asociácia STK na očividné riziká dlhodobo upozorňuje. Ministerský návrh je v rozpore s cieľmi smernice Európskej únie. Na Slovensku sa tak môže na niekoľko mesiacov nekontrolovane a nezodpovedne uvoľniť trh staníc STK.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!