Nebezpečné baktérie ohrozujú vaše auto, nie sú len v klimatizácii

24 mája 2016, 18:20

Nové výskumy ukazujú, že nielen nepravidelne čistená klimatizácia môže byť zdrojom vážnych ochorení. Výskumníci našli v interiéroch áut aj baktérie E.coli, Stafylokoka a rôzne druhy plesní. Pravidelná dezinfikácia automobilu prospieva k lepšiemu komfortu jazdy.

Bežné auto je plné baktérii, ktoré môžu až ohroziť život posádky. Mikrobiológovia z britskej Nottinghamskej univerzity skúmali  bežné užívateľské vozidlá z hľadiska hygieny. Interiér áut bol doslova posiaty baktériami ako E.coli, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné infekcie a črevné problémy, či Bacillus cereus, ktorý spôsobuje príznaky obdobné otrave jedlom.

Frekvencia výskytu rôznych baktérii sa vo vozidlách pohybovala v priemere medzi 283 až 700 baktériami na centimeter štvorcový. Pri porovnaní so stermi z verejných toaliet, kde sa pohybuje priemerne okolo 500 baktérii na centimeter štvorcový ide o výrazné nebezpečenstvo.

Hygiena v aute
Časť baktérii a mikróbov si prinesieme do auta neumytými rukami, či na podrážkach topánok, ďalšiu časť si doslova vypestujeme tým, že v aute konzumujeme jedlo a nápoje. Omrvinky, či vyliate nápoje sa tak stávajú živnou pôdou pre baktérie a plesne rôznych druhov. Až tri pätiny motoristov v aute pravidelne konzumujú jedlo a nápoje. Niektorí šoféri používajú priestor pod sedadlom ako odpadkový kôš. V aute tak vznikajú hnilobné procesy, zo zárodkov sa množia baktérie a stávajú sa nebezpečnými pre naše zdravie. Nehovoriac o tom, čo môžu zanechať vo vozidle naši štvornohí miláčikovia.

Špina znižuje cenu auta
Veľa ženských vodičiek využíva svoje auto aj ako kúpeľňu a zrkadlo kde sa stihne upraviť či namaľovať. Nánosy make-upu sa objavujú na volante, kľučiek dverí, radiacej páke či ručnej brzdu. Práve make-up zanecháva na materiáloch interiéru viditeľné škvrny a mapy, ktoré sa ťažko odstraňujú. Stopy líčidiel možno nájsť v aute takmer každej ženy. Podľa odborníkov stav auta a jeho čistota znižujú jeho auta pri ďalšom predaji.  Pri prípadnom predaji vozidla dostanete lepšiu cenu, pokiaľ bude zachovalý interiér čistý a nebude zapáchať.  „Vozidlá ihneď po výkupe smerujú do autoumývárky a naši špecialisti dôkladne vyčistia nielen exteriér, ale aj interiér vozidla. Ročne takto vyčistia skoro 15.000 vozidiel,“ komentuje hygienické postupy najväčšieho tuzemského predajcu jazdených vozidiel Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA AUTO. „Detailné čistenie vždy odhalí omrvinky pod sedadlami, medzi sedačkami, či v iných ťažko dostupných častiach,“ dodáva Topolová. „Tak ako aj svoju domácnosť udržiavame pravidelne čistú a staráme sa poriadok, tak aj vnútorný priestor nášho vozidla by mal byť pravidelne čistený a dezinfikovaný. Nestačí len povysávať raz za 3 mesiace a nie je dobré ani šetriť na tepovaní a odbornom vyčistení autosedačiek, najmä pokiaľ vozíte často deti. Je preto nutné auto pravidelne zbaviť nečistôt a dbať aj na funkčnosť a nezávadnosť klimatizácie, ktorú všetci dýchame“ radí pediatrička Adriana Borošová. 

Tlačová správa AAA Auto

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!