Nová pneumatika Dunlop SportSmart2 Max si odniesla víťazstvo v teste životnosti

7 júna 2017, 12:14

Nezávislý motocyklový časopis Motorrad vyhlásil najnovšiu pneumatiku Dunlop SportSmart2 Max za víťaza testu hyperšportových pneumatík čo sa parametru odolnosti a kilometrového výkonu týka. Vychádzal pritom z výsledkov náročného, 4000 kilometrov dlhého testu na území piatich európskych krajín – od Álp až po Pyreneje.

Dunlop SportSmart 2 Max
Dunlop SportSmart 2 Max

Motorrad sa pri testovacom maratóne zameral na hyperšportové pneumatiky rozmeru 120/70 ZR 17 a 190/55 ZR 17 šiestich rôznych výrobcov. Všetky ich obul na skupinu identických strojov Kawasaki Ninja ZX-10R.

Dunlop sa pri vývoji nástupcu pneumatík SportSmart2 zameral na to, aby maximálne využil všetkých poznatkov zo svojich mimoriadnych úspechov na FIM Majstrovstvách sveta endurance. Dunlop je okrem iného partnerom tímov ako Suzuki Endurance Racing Team a GMT94 Yamaha, ktoré zatiaľ slávne zvíťazili vo všetkých pretekoch tohtoročnej sezóny majstrovstiev.

Motorrad jednoznačne podporil tvrdenie, že Dunlop je na endurance skutočne odborník, keď napísal: „Ak si chce niekto zaobstarať pneumatiku na základe ekonomickej úvahy, predstavuje nová SportSmart2 Max najlepšiu voľbu. Po prejdení 4.000 kilometrov jej stále ostávalo 58,5% profilu dezénu a v tejto disciplíne teste bola teda jasným víťazom.“

Ďalšie výsledky testu dokazujú, že pôsobivý kilometrový výkon pneumatiky nie je rozhodne na úkor jej výkonnosti. Dezén, zmes a konštrukcia novej prednej pneumatiky Dunlop boli ocenené aj za skvelú ovládateľnosť.

Zvolená konštrukcia znižuje deformáciu pneumatiky spôsobenú odstredivými silami pri vysokých rýchlostiach, špeciálne v náklone, a ako preukázali testy, zvyšuje životnosť predných pneumatík o impozantných 25%.

Motorrad ďalej potešila ovládateľnosť, pohodlné odpruženie a príjemná reakcia pneumatík SportSmart2 Max, ktoré priniesli najnovšej pneumatike značky Dunlop aj po započítaní výsledkov testu ovládateľnosti a záberu celkové umiestnenie na stupňoch víťazov.

Výsledky testu Motorrad korešpondujú s vlastnými skúškami Dunlop

Za pokrokom pri vývoji novej pneumatiky stáli okrem iného dôkladné interné testy spoločnosti Dunlop a uplatňovanie pri nich získaných poznatkov. Hlavným zadaním pre vývojový tím pritom bolo zlepšenie v ukazovateľoch ovládateľnosti, kilometrového výkonu a riaditeľnosti.

Už výsledky interných testov spoločnosti Dunlop preukázali pri porovnávaní pneumatík SportSmart2 Max a vysoko hodnotenej predchádzajúcej generácie pneumatík významné zlepšenie v niekoľkých oblastiach, o ktoré išlo vývojárom najviac. Za zaznamenanie stojí predovšetkým zlepšenie brzdného výkonu v zákrutách na suchom povrchu o 8%.

SportSmart2 Max sa pri testoch ukázala aj ako veľmi všestranná pneumatika. Všetci testovací vodiči sa zhodovali v tom, že ponúka omnoho jednoduchšiu ovládateľnosť pri nízkej rýchlosti, takže prídavkom k svojej presvedčivej výkonnosti pri vysokých rýchlostiach sa šikovne ovláda aj v mestskej premávke. Pri teste za svoju ovládateľnosť dostala o 11% lepšie hodnotenie ako predchádzajúce generácie.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Tímy Porsche prechádzajú na pneumatiky Dunlop
Tímy Porsche prechádzajú na pneumatiky Dunlop

Dva tímy Porsche v rámci Majstrovstiev sveta endurance FIA (FIA World Endurance Championship – WEC) potvrdili, že prechádzajú na pneumatiky Dunlop.

Pneumatiky Dunlop SportSmart2 Max
Pneumatiky Dunlop SportSmart2 Max

Spoločnosť Dunlop oznamuje, že uvádza na trh najnovší typ pneumatík v „hyperšportovom“ segmente. Novinka je skonštruovaná pre najnáročnejšie výkony na ceste, ale obstojí aj na pretekárskej dráhe. Pri jej návrhu Dunlop využil svoje poznatky z víťazného pretekárskeho programu značky Dunlop v majstrovstvách sveta endurance a skúsenosti, ktoré získal pri vývoji revolučných pneumatík Roadsmart III Sport […]

Premio začína sezónu pre motoristov
Premio začína sezónu pre motoristov

Sieť pneuservisou  a autoservisov Premio je už pripravená na začiatok sezóny spojenej s výmenou pneumatík za letné. Okrem iného pripravila špeciálnu akciu na kúpu sady pneumatík značiek Goodyear a Dunlop, v ktorej je možné získať kupón na doplnkové služby.

Dunlop Sport Maxx Race 2 navrhnutá pre nové Porsche
Dunlop Sport Maxx Race 2 navrhnutá pre nové Porsche

Značka Dunlop dnes na International Motor Show v Ženeve predstavila nové pneumatiky Sport Maxx Race 2. Nástupcu pneumatík Sport Maxx Race vyvíjal Dunlop v spolupráci s automobilkou Porsche tak, aby splnil náročné požiadavky kladené na jej nový model 911 GT3.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!