Ako sa vyrábajú originálne pneumatiky pre prvovýrobu?

24 októbra 2017, 14:30

Kúpa nového vozidla je pre každého veľký okamih. Popri vzrušení z nového vozidla sa asi málokto zaujíma o to, kde sa vzali jeho pneumatiky. Väčšina ľudí berie pneumatiky montované na vozidlo pri jeho výrobe (OE) úplne automaticky. Vedeli ste napríklad, že väčšina nových vozidiel má unikátnu sadu pneumatík konštruovaných špeciálne tak, aby maximálne vyhovovali danej značke a typu auta? Postup návrhu a výroby originálnych pneumatík teraz približuje spoločnosť Goodyear.

Prečo sú originálne pneumatiky tak dôležité?

Goodyear investuje obrovské množstvo času a úsilia do vývoja optimálnych OE pneumatík pre nové vozidlá. Vždy sú navrhované špeciálne pre konkrétnu značku, model a typ vozidla. Výsledkom je, že každému vozidlu jeho originálne pneumatiky skvele sedia. Pri výmene tak potom môžu vozidlu logicky zabezpečiť jeho optimálnu výkonnosť opäť len originálne pneumatiky.

Od zadania na výrobu

Hnacím motorom vývoja originálnych pneumatík sú inovácie. Každý automobil je iný a trh sa neustále vyvíja, takže každá OE pneumatika vyžaduje, aby Goodyear k jej vývoju pristúpil od úplného začiatku. Vývoj OE pneumatík tak môže od prvých náčrtov až po konečnú výrobu zabrať dva až tri roky.

Každý nový automobil musí byť pri výrobe obutý do OE pneumatík a automobilky pri plánovaní výroby oslovujú niekoľko rôznych výrobcov pneumatík so svojimi požiadavkami. Tím technikov spoločnosti Goodyear potom začne pracovať na prvom návrhu. Vlastný vývoj pneumatiky však začína, až keď sa výrobca pre OE pneumatiku, ktorú považuje pre svoj nový automobil za najvhodnejšiu, skutočne rozhodne.

Analýza a simulácia

Každý proces vývoja OE pneumatík začína fázou podrobného výskumu a vývoja. Dizajnéri a automobiloví inžinieri pri nej venujú až šesť mesiacov dosiahnutiu ideálnej synergie medzi vozidlom a jeho pneumatikami a priebežne pri tom tesne spolupracujú s konkrétnou automobilkou. Táto analytická fáza je zásadná pre pochopenie, do ako veľkej miery sa môžu OE pneumatiky podieľať na naplňovaní špecifických požiadaviek kladených na nové vozidlo.

Návrh a vývoj

Akonáhle sa tím konštruktérov a technikov dopracuje ku konkrétnej predstave o tom, čo presne výrobca chce a potrebuje, začína Goodyear získané dáta analyzovať a navrhovať novú OE pneumatiku. To trvá zhruba 18 až 24 mesiacov, počas ktorých musí vývojový tím spojiť všetky špecifické požiadavky a na mieru strihané inovácie do podoby ideálnej pneumatiky. Musí pritom samozrejme vyberať: pri každej pneumatike je nutné prácne hľadať kompromis medzi často úplne protichodnými výkonnostnými charakteristikami, ako sú napríklad:

  • Ovládateľnosť

To, ako sa pneumatika správa pri riadení, v zákrutách a/alebo pri zrýchľovaní, ovplyvňuje dynamiku jazdy, bezpečnosť a pocit z jazdy.

  • Brzdné vlastnosti

Správanie pri brzdení na suchom i mokrom povrchu je kľúčovým faktorom výkonnosti.

  • Valivý odpor

Sila, ktorá pôsobí proti pohybu vozidla pri odvaľovaní pneumatík po povrchu vozovky.

  • Pohodlie

Schopnosť vyrovnať sa s nárazmi, nerovnosťami a prípadným nerovnomerným opotrebením prispieva k pohodlnej a bezproblémovej jazde.

  • Hlučnosť

Pneumatiky sú jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich hluk vo vnútri vozidla (to, čo počuje vodič) aj jeho vonkajšiu hlučnosť (zvuk idúceho vozidla).

  • Postup opotrebenia pneumatiky

Rýchlosť, s akou sa pneumatiky opotrebovávajú, sa podpisuje na ich životnosti. Pneumatiky by sa tiež mali po celom svojom povrchu opotrebovávať rovnomerne.

Testy

Ešte pred začatím výroby musia OE pneumatiky prejsť fázou prísnych skúšok. Inžinieri a testovací vodiči podrobujú ich prototyp rozsiahlym testom. Každú novú pneumatiku pri nich v skúšobných zariadeniach spoločnosti Goodyear posudzujú podľa viac než 50 hodnotiacich kritérií.
Konečný výrobok je potom výsledkom až 200 skúšobných jázd v najrôznejšom teréne a na rôznych skúšobných dráhach, až 400 testov v laboratóriách a 300 tisíc najazdených kilometrov pri skúšobných jazdách za rôzneho počasia a v rôznych klimatických podmienkach.

Výroba

Až keď pneumatiky prejdú všetkými potrebnými skúškami a schválením výrobcu vozidla, môže skutočne začať proces ich priemyselnej výroby. Pretože sú konštruované novému modelu vozidla presne na mieru, môže táto posledná etapa zabrať ďalšie 2 až 6 mesiacov.

Uvedenie na trh

V záverečnej fáze sú pneumatiky pripravené pre uvedenie na trh. Namontujú sa na vozidlá, pre ktoré boli skonštruované, a putujú na nich k zákazníkom. Keď nastane čas pre ich výmenu, môžu zákazníci dealerov požiadať, aby ich milovaný automobil opäť obuli do originálnych pneumatík, ktoré boli špeciálne vyrobené práve pre ich konkrétny model. Všeobecne môžu byť OE pneumatiky letné, zimné i celoročné. Niektoré bývajú označené logom výrobcu vozidla, aby ich zákazníci ľahko spoznali a mohli si ich vždy správne vybrať.

 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!