Na Slovensku sa vyrobil 10 miliónty automobil

28 apríla 2017, 11:47

Automobilová výroba na Slovensku má stále rastúci trend. Aj vlani si udržala pozíciu z roku 2015. V roku 2016 bolo na území  Slovenska vyrobených spolu 1.043.237 automobilov, čo je o necelých 5 tisíc kusov viac ako v roku 2015. Rovnako aj pre tento rok sa odhaduje produkcia nových vozidiel v hodnotách nad 1 milión kusov. 

Automobilová výroba na Slovensku - zdroj ZAP
Automobilová výroba na Slovensku

„Rok 2017 je pre automobilovú výrobu na Slovensku výnimočný  aj tým, že v apríli bolo vyrobené „jubilejné“ 10 miliónte slovenské auto. Tento významný míľnik je jednoznačným dôkazom toho, že transformácia Slovenska na mekku automobilového priemyslu bola krokom správnym smerom, ktorý našej krajine prináša prosperitu. Zároveň však stojíme pred obrovskými výzvami, ktoré musíme naplniť. Inak to môže mať pre našu ekonomiku bolestný dopad “ hovorí Juraj Sinay, prezident ZAP SR.

Strategické ciele

Medzi strategické ciele patrí podpora rastu podielu aplikovaného výskumu a vývoja ako základnej podmienky rozvoja inovačnej schopnosti podnikov. Nevyhnutná je aj podpora rozvoja subdodávateľov či minimalizovanie negatívnych vplyvov v rámci životného cyklu automobilov s dôrazom na znižovanie dopadov na životné prostredie. Akútna je aj téma prichádzajúcej digitalizácie výroby a logistiky.

Kvalifikovaná pracovná sila

Automobilový priemysel dlhodobo bojuje s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Pozornosť je potrebné upriamiť na rozvoj technických zručností detí a mládeže a hlavne na dôsledné implementovanie Zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Tento proces nepodporuje ani materiál „Učiace sa Slovensko“, ktorý spracovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.  Tento návrh vzniká izolovane od ostatných stratégií, nestanovuje priority ani časovú os, zvyšuje liberalizáciu a nerieši potreby praxe predovšetkým v oblasti stredného odborného vzdelávania.

Elektromobilita a alternatívne pohony    

Nedostatočná je aj  podpora zavedenia infraštruktúry pre alternatívne palivá v podmienkach Slovenskej republiky. „V tejto oblasti  potrebujeme zachytiť aktuálny trend. Preto je potrebná stimulácia trhu s vozidlami na alternatívny pohon. K tomuto je nevyhnutné vytvoriť podmienky, či už v oblasti legislatívnej, daňovej alebo v rámci samospráv,“ hovorí Juraj Sinay, prezident ZAP SR

Registrácia nových vozidiel

Tento rok sa potvrdzuje aj trend  rastúceho počtu registrovaných nových vozidiel (v kategórii M1) na Slovensku z predošlých rokov, kedy už pri medziročnom porovnaní prvých kvartálov rokov 2016 a 2017 sledujeme nárast 13,94%. Badateľný je aj zvýšený záujem o elektrické vozidlá, ktorých bolo už v prvom kvartáli tohto roka registrovaných 27 oproti 8 kusom registrovaným v rovnakom období minulého roka. V súčasnosti je v rámci manažovania systému podpory elektrických vozidiel aktuálne v procese výroby viac ako 100 elektrických vozidiel, ktoré sa objavia na cestách Slovenska.

Viac informácií na prečítanie nájdete v kompletnej tlačovej správe.

Související články

Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu
Nemecká firma ATH-Heinl hľadá firmy pre spoluprácu

Nemecká firma ATH-Heinl disponuje viac ako 28 rokmi skúseností v odvetví vybavenia servisov. V súvislosti s dynamickým rozvojom na českom a slovenskom trhu hľadá firma ATH-Heinl na stálu spoluprácu firmy – technické servisy s oprávneniami.

Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy
Nový servisný koncept PSA Groupe pre nezávislé servisy

Spoločnosť P Automobil Import, člen švajčiarskej skupiny Emil Frey, ktorá pre slovenský trh zabezpečuje import vozidiel Peugeot, Citroën, DS a Opel, sa najnovšie stala držiteľom licencie na servisný koncept EUROREPAR CAR SERVICE. Na slovenský autoopravárenský trh, tak prináša celosvetovo rozšírený servisný koncept výrobcu automobilov PSA Groupe, určený pre nezávislých opravárov.

ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku
ZF Aftermarket: Častá chyba v diagnostice dvouhmotového setrvačníku

Příznaky jsou (někdy) zavádějící. Charakteristický hluk během startování motoru nutně neznamená opotřebení dvouhmotového setrvačníku. Nesprávná diagnostika způsobí, že se kovový zvuk objevuje i po opravě. Skutečnou příčinou problému přitom mohou být příliš nízké startovací otáčky motoru.

Február 2017 zaznamenal oproti iným rokom nárast v registráciách
Február 2017 zaznamenal oproti iným rokom nárast v registráciách

Vo februári 2017 sme zaznamenali registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 8.366 vozidiel , čo predstavuje oproti minulému roku výrazný nárast  na úrovni 24.36%.

Registrácie áut Január 2017
Registrácie áut Január 2017

V januári 2017 boli zaznamenané registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 5.410 vozidiel , čo predstavuje oproti minulému roku pokles  na úrovni 1,15%.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!