Za posledné tri roky sa zvýšila kvalita ponúkaných jazdeniek

18 decembra 2017, 11:40

Zlepšujúca sa ekonomická situácia Slovákov sa odráža aj na trhu s ojazdenými automobilmi. Každý rok sa zvyšuje kvalita jazdených áut, ktoré u nás predávajúci ponúkajú. S nárastom kvality automobilov ide samozrejme ruka v ruke aj cena. Na Slovensku vzrástla cena inzerovaných jazdeniek v priemere o 4.200 eur oproti roku 2015. 

„Zvyšujúca sa životná úroveň obyvateľov spoločne so širokými možnosťami financovania umožňujú motoristom investovať do automobilov viac, ako tomu bolo v minulosti  Dôsledkom toho náš trh s ojazdenými automobilmi mladne a znižuje sa počet najazdených kilometrov u áut. Za posledné tri roky klesol vek z 10,3 na 7,9 rokov.

Keď tento trend porovnáme s Českou republikou, zistíme že tam je výrazne iný. Oproti roku 2015 tam vek ponúkaných jazdeniek v roku 2016 stúpol o päť mesiacov na 10,4 rokov, aby v tomto roku klesol na 9,4. Nájazd kilometrov v ČR pomaly klesá. Priemerná cena inzerovaných áut rastie rovnako ako na Slovensku, avšak je polovičná. S popísanými trendmi je spojená tiež narastajúca obľuba zánovných áut charakterizovaných nízkym nájazdom a vekom. Rastúci záujem o tieto „trocha jazdené“ autá je možné sledovať v oboch krajinách,“ komentuje situáciu na trhu s jazdenými autami generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

TOP 10 inzerovaných vozidiel na Slovensku v rokoch 2015-2017

V priebehu posledných troch rokov kraľuje rebríčku TOP 10 najviac ponúkaných vozidiel na Slovensku Škoda Octavia. Druhú priečku si držala Škoda Fabia, ale v tomto roku ju odsunuli Volkswagen Passat a Volkswagen Golf až na štvrtú pozíciu. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 sa medzi slovenských TOP 10 dostávajú najluxusnejšie automobily. Tento fakt je ďalším z dôvodov vyššej priemernej ceny inzerovaných automobilov.

Zatiaľ čo v roku 2015 bolo najviac inzerovaných áut v Bratislavskom kraji, posledné dva roky vedie Trenčiansky kraj. Naopak najmenej ponúkaných áut je v Prešovskom kraji.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Anonym, 19 decembra 2017, 8:40 0 0

v A A A ? Tak to určiteeee....tá kvalita a tá cena....

Odpoveď