Bosch spolupracuje so spoločnosťami BMW a Vattenfall

3 marca 2015, 7:55

Elektromobilita a skladovanie energie sú dvomi základnými prvkami prechodu k alternatívnym formám energie. Spoločnosti Bosch, BMW Group a Vattenfall spája snaha v spoločnom projekte posunúť ďalej pokrok obidvoch technológií. Spojením použitých batérií z elektromobilov vytvoria v Hamburgu rozsiahly sklad energie. Tá z neho bude k dispozícii počas niekoľkých sekúnd a vďaka tomu môže pomôcť stabilizovať elektrickú rozvodnú sieť.

Konceptu veria spoločnosti Bosch, BMW a Vattenfall, a preto vytvorili alianciu „Second Life Batteries“. BMW dodáva batérie zo svojich elektromobilov ActiveE a i3, Vattenfall súhlasila s prevádzkovaním energetického skladu vo svojich priestoroch počas desiatich rokov a Bosch má na starosti integráciu batérií a správu systému. Skladovací systém sa stane súčasťou už existujúceho projektu virtuálnej elektrárne spoločnosti Vattenfall. Vďaka tomu môžu partneri vytvárať rôzne malé, decentralizované systémy na výrobu energie a prezentovať ich na trhu ako jednu elektráreň.

Stále cenné
Lítium-iónové batérie majú po skončení životnosti v elektromobiloch stále vysokú kapacitu. Preto sú aj potom cenné a je možné ich veľa rokov ešte veľmi výhodne využívať ako stacionárny vyrovnávací sklad energie. Traja partneri môžu vďaka projektu nabrať mnoho nových poznatkov ohľadne potenciálnych oblastí využitia týchto batérií, ich správania počas starnutia a o ich kapacite. Riadiaci algoritmus systému od spoločnosti Bosch má okrem iného zaistiť maximálnu životnosť a výkon.

Prvé skúsenosti v tejto oblasti už spoločnosť získala. V nemeckom Braderupe, neďaleko ostrova Sylt, postavil Bosch najväčší sklad energie v Európe, ktorý má za úlohu v prípade potreby dočasne ukladať energiu vyrobenú veternou farmou. Spoločnosť za tým účelom vytvorila rozsiahlu sieť spojením tisícok menších lítium-iónových batérií. Podobný lítium-iónový sklad inštaloval Bosch v Kelsterbachu, obci neďaleko Frankfurtu, kde slúži bytovému komplexu. Tieto skúsenosti sú pre projekt Second Life Batteries cenné.

„Ide o dôležitý projekt, pretože spája dva strategicky významné ciele,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Bosch Dr. Volkmar Denner, ktorý verí v budúcnosť elektrického pohonu. „Elektromobilitu vnímame ako budúci masový trh spojený s mnohými novými obchodnými modelmi a riešeniami,“ dodáva. „Stacionárne systémy akumulácie energie, ktoré umožňujú hodnotne využiť vyradené batérie sú jedným z príkladov. Vďaka decentralizovaným systémom ukladania energie môžeme významne prispieť k plynulosti v prísune elektrickej energie.“

Základný prvok v prechode k alternatívnym formám energie
Systémy akumulácie energie sú považované za základný prvok v prechode na alternatívne formy energie. Počas dňa môžu uskladniť solárnu energiu, ktorá sa použije v nočných hodinách. Alebo uložiť veternú energiu, ktorá sa použije v dobe bezvetria. Pomáhajú tým ľahšiemu zapojeniu často kolísavej dodávky energie z obnoviteľných zdrojov do siete. Aj elektromobilita môže z tohto vývoja ťažiť okrem iného napríklad dobíjaním elektromobilu v noci energiou získanou počas dňa zo slnečného svitu. Navyše skladovacie systémy môžu dodávať energiu na rýchlu stabilizáciu energetickej siete napríklad v rámci virtuálnej elektrárne.

Dva megawatty kapacity
Podľa súčasných plánov je nutné v Hamburgu postaviť skladovacie jednotky s výkonom dvoch megawattov (MW) a inštalovanej kapacite dvoch megawatthodín (MWh). Energia bude dodávaná do elektrickej siete na vyrovnanie krátkodobých výkyvov. Na dosiahnutie uvedeného bude použitých viac ako 100 batérií. Celý systém je dostatočne kompaktný, aby sa zmestil do malej budovy. Z matematického pohľadu ponúka systém dostatočnú energiu na pokrytie spotreby 30 štvorčlenných domácností na sedem dní. Partneri očakávajú, že sklad bude uvedený do prevádzky do konca roku 2015.

Tlačová správa Robert Bosch odbytová, foto: Bosch

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!