AS-PL: Nedostatočné nabíjanie alternátora – možné príčiny

16 marca 2020, 11:02

Alternátor je generátor striedavého prúdu a používa sa na premenu mechanickej energie na striedavý prúd. Prúd alternátora je generovaný v stacionárnych statorových vinutiach prostredníctvom rotujúceho magnetického poľa rotora. Je široko používaný ako zdroj energie v motorových vozidlách – nabíja batériu.

Dnešné alternátory sú riadené digitálnymi signálmi a preto si kontrola ich kvality vyžaduje použitie najmodernejších strojov. Prvý alternátor vytvoril a patentoval si ho v roku 1891 Nikola Tesla.

Alternátor pozostáva o. i. z remenice, predného krytu, predného ložiska a jeho poistky, rotora, zadného ložiska, vinutia, zadného krytu, usmerňovača, regulátora napätia a puzdra alternátora.

Alternátor
Schéma konštrukcie alternátora. Zdroj: AS-PL

Nedostatočné nabíjanie alternátora môže byť spôsobené týmito dôvodmi:

Opotrebovanie kefiek a klzných krúžkov. Tento stav je výsledkom tlaku pružín a prúdu, ktorý tečie do rotora.

Skrat statora. Dôvodom môže byť prekročenie hodnoty prúdu tečúceho vinutím. Môže to byť spôsobené napríklad skratom v batériovom článku, preťažením alebo skratom v inštalácii vozidla, preniknutím akéhokoľvek tvrdého materiálu cez rebrované puzdro alebo, s menšou pravdepodobnosťou, v dôsledku vibrácií/mechanického oteru izolácie vinutia statora.

Poškodenie diódového mostíka. Príčiny sú podobné tým, ktoré sú opísané vyššie. Pamätajte však na to, že polovodičové komponenty (najmä tie vysokoprúdové) majú obmedzený prevádzkový čas – približne 100-tisíc hodín – a môžu sa poškodiť aj prechodom malých prúdových hodnôt.

Poškodenie regulátora napätia. Elektronický modul je zložený prvok. V skutočnosti je to mikroprocesorový ovládač s konečným PWM prvkom, takže v tomto prípade existuje veľa možností poškodenia. K najbežnejším príčinám patria prekročenie aktuálnej limitnej hodnoty tranzistora PWM alebo mechanické poškodenie modulu (žiadne spájkované alebo tepelne zvárané spoje).

„Každá z možných porúch bráni ďalšej prevádzke vozidla a vyžaduje si návštevu autoservisu. Za alternatívu k pomerne drahej kúpe nového alternátora môžete považovať lacnejší regenerovaný produkt, ktorý sa nelíši kvalitou od nového produktu,“ dodáva Leszek Moritz, výrobný inžinier v AS-PL z o.o.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!