Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá

6 mája 2024, 11:51

Spoločnosť Continental predstavila piatu generáciu pneumatík radu Conti Eco pre nákladnú dopravu. Nový produkt je zameraný priamo na potreby zákazníkov v sektore prepravy, ktorý podlieha stále väčšej dynamike regulačného prostredia. To znamená, že spĺňa aj všetky požiadavky taxonómie EÚ pre vozové parky.

 Conti Eco Gen 5

Úplne novo vyvinuté nákladné pneumatiky od spoločnosti Continental umožňujú dopravným spoločnostiam výrazne znížiť spotrebu paliva a emisie CO2 v regionálnej aj diaľkovej doprave a tým znížiť náklady na prepravu. Pri novej generácii pneumatík Conti Eco sa vývojovým expertom podarilo vyriešiť protichodné ciele optimalizácie nižšieho valivého odporu a vysokého kilometrového výkonu. Pneumatiky sú teraz dostupné v mnohých krajinách regiónu EMEA – vo forme Conti Eco HS 5 pre riadenú nápravu a Conti Eco HD 5 pre hnanú nápravu.

“Naša nová pneumatika nadväzuje na svojich úspešných predchodcov – Conti EcoPlus Gen3+ pre diaľkovú prepravu a Conti EcoRegional Gen3+ pre regionálnu prepravu,” vysvetľuje Hinnerk Kaiser, ktorý je v spoločnosti Continental zodpovedný za vývoj pneumatík pre nákladné vozidlá a autobusy. “Nová Conti Eco spája najlepšie vlastnosti Conti EcoPlus a Conti EcoRegional a povyšuje ich na novú úroveň.”

To je možné vďaka optimalizovanému valivému odporu a vyššiemu kilometrovému výkonu – dvom protichodným cieľom vo svete vývoja pneumatík.

“V minulosti, ak pneumatika jazdila mimoriadne hladko, a teda potrebovala menej energie na pohon, čo mohlo byť na úkor robustnosti a životnosti,” upozorňuje Kaiser.

Teraz sa vývojári pneumatík v spoločnosti Continental zameriavajú na zlepšenie valivého odporu vo všetkých komponentoch – v konštrukcii plášťa, behúňov a dizajne dezénu. Behúne s dvojvrstvovou konštrukciou (cap base) a inovatívnymi zmesami umožňujú vysoký kilometrový výkon, značnú odolnosť a zároveň optimalizujú valivý odpor. Zmes určená pre priamy kontakt s vozovkou (cap) umožňuje vývojárom dosiahnuť zvýšený kilometrový výkon a väčšiu robustnosť.

Conti Eco HS 5 a HD 5 s nižším valivým odporom a vyšším kilometrovým výkonom

Technické parametre sú jasné. Na riadenej náprave hrubší podbehúň umožňuje použitie zmesi behúňa so zameraním na predĺženie kilometrového výkonu, ktorý zároveň garantuje aj nižší valivý odpor. Na hnanej náprave hrá kľúčovú úlohu optimalizovaná konštrukcia ramien pneumatiky s inovatívnym tvarom lamiel, čo podporuje rovnomerné opotrebovanie pneumatiky. A to má tiež pozitívny vplyv na kilometrový výkon resp. životnosť pneumatiky. Pri konštrukcii bolo použitých niekoľko druhov zmesi ako aj nový tvar pätky prispôsobený optimalizácii valivého odporu. Kombináciou týchto opatrení sa dosiahlo až 12-percentné zníženie valivého odporu a až 10-percentné zvýšenie kilometrového výkonu v porovnaní s dvoma predchádzajúcimi produktami.

Nové pneumatiky Conti Eco budú k dispozícii v mnohých rozmeroch, počnúc:

  • 315/70 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 315/80 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 385/55 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 385/65 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 315/70 R 22.5“ Conti Eco HD 5
  • 315/80 R 22.5“ Conti Eco HD 5

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!