Za trištvrte roka si Slováci spoza hraníc doviezli vyše 47 tisíc prevažne ojazdených áut

3 októbra 2024, 12:07

Počas deviatich mesiacov tohto roku bolo spoza hraníc individuálne dovezených už 47.033 osobných áut, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Vyplýva to z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR. Počas septembra si Slováci doviezli 5.084  vozidiel. Druhý mesiac po sebe tak pokračuje mierny útlm v dovozoch, pričom sa počet individuálne dovezených osobných automobilov medzimesačne zvýšil len o 142 kusov.

V porovnaní s údajmi za júl je tu však v septembri stále pokles o 514 vozidiel. V rámci Trnavského kraja sa v uplynulom mesiaci neimportovalo ani len 500 áut z cudziny, bolo ich presne 497, najmenej zo všetkých regiónov. Tesne nad hranicu 500 sa dostal Banskobystrický kraj s počtom 514 áut. Najviac ich bolo tradične dovezených v Bratislavskom kraji (970), nasledoval Nitriansky kraj (737) a Žilinský kraj (679). Počas celého uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

„Hoci počty individuálne dovezených áut spoza hraníc, prevažne jazdených, na Slovensko v posledných mesiacoch kolíšu, to číslo za trištvrte roka – viac ako 47-tisíc, je naozaj vysoké. Práve teraz by však ľudia mali byť pri kúpe importovaného jazdeného auta obzvlášť veľmi opatrní. Po masívnych záplavách, ktoré v uplynulých týždňoch postihli Európu, totiž ostalo veľké množstvo zaplavených vozidiel. A práve tých sa chcú majitelia zbaviť, nezriedka poškodenie zataja a zamaskujú, pričom takéto vozidlá môžu skončiť v inom štáte. Nakoľko v prípade áut zo zahraničia ide väčšinou práve o individuálne dovozy, neoplatí sa preto kupovať autá z druhej ruky od priekupníkov. Náklady na opravu môžu mnohokrát prevýšiť aj cenu samotného vozidla. Každopádne, požadujte, aby v kúpnej zmluve rozhodne bolo ustanovenie o tom, že vozidlo nebolo zatopené,“ komentuje Karolína Topolová, spoločná generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorý na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Pomer jazdených a nových áut na Slovensku

Počas celého roku 2023 bolo na Slovensku zaregistrovaných 88.003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v Slovenskej republike za rok predá celkovo až približne 350.000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!