Nové zimné pneumatiky riešia paradox bezpečnejšej jazdy SUV v zime

29 septembra 2016, 16:42

Vodiči majú teraz skutočne dôvod, aby sa vo svojom SUV cítili bezpečne: zimné pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 skracujú jeho brzdnú dráhu na suchom, mokrom aj zľadovatenom povrchu.

Spoločnosť Goodyear priebežne zdokonaľuje svoju špičkovú technológiu pre zimné pneumatiky, pričom ako zatiaľ svoju poslednú novinku uvádza na trh nové pneumatiky určené najmä pre modely SUV: UltraGrip Performance SUV Gen-1. Najnovší prírastok rodiny zimných pneumatík UltraGrip je na trhu od mája tohto roka.

Vodiči „esúvéčiek“ sa vo svojom veľkom aute spravidla cítia veľmi bezpečne, najmä ak je vybavené aj pohonom všetkých kolies. Preto môžu mať pocit, že ani nepotrebujú zimné pneumatiky. Práve pre modely SUV je však vybavenie zimnými pneumatikami v zimných podmienkach ešte dôležitejšie, než pre bežné vozidlá.

Skutočne bezpečné SUV
SUV a „štvorkolky“ sú veľké vozidlá a zvyšujú tým pri jazde sebadôveru vodičov. Takisto sú však aj ťažšie a majú vyššie umiestnené ťažisko než bežné osobné autá, a v dôsledku toho na ich pneumatiky pôsobia väčšie sily, čo naopak komplikuje brzdenie a ovládanie vozidla. Spoločnosti Goodyear sa teraz podarilo tento paradox vyriešiť.

V prípade vozidiel SUV sa skutočne stretávame s určitým paradoxom. Využili sme naše skúsenosti s pneumatikami pre vozidlá SUV a naše špičkové technológie pre zimné pneumatiky a ďalej vylepšili náš ocenený rad UltraGrip Performance pre vozidlá SUV. Vďaka upravenému dezénu teraz UltraGrip Performance SUV Gen-1 zaisťujú vyššiu priľnavosť, a teda aj bezpečnejšiu jazdu na zimných cestách,“ povedal Alexis Bortoluzzi, riaditeľ marketingu osobných pneumatík Goodyear v regióne Európa, Blízky východ a Afrika.

Hlavné technológie a nové rysy pneumatík UltraGrip Performance SUV Gen-1

1. Priečne drážky a dezén behúňa so systémom tvarových zámkov
Konštruktéri značky Goodyear vysvetľujú: Aby sa vyrovnalo vyššie zaťaženie (celková hmotnosť) vozidla, musia byť pneumatiky pevnejšie. Okrem iných výhod zlepšujú tuhšie bloky ovládanie vozidla na mokrej vozovke. Napriek vyššej tuhosti si však bloky (vďaka zvláštnemu usporiadaniu priečnych drážok) uchovávajú dostatočnú pružnosť, čo zlepšuje záber na snehu.
Technológia: 3D BIS (Systém tvarových zámkov).
Prínos: Lepšie vyváženie medzi ovládaním na suchej vozovke a výkonnosťou na snehu.

2. Špeciálne pre SUV upravené usporiadanie blokov a priečnych drážok 
Konštruktéri značky Goodyear vysvetľujú: Bloky sú teraz skosené a nie úplne rovné, čo zlepšuje záber na snehu.
Prínos: Lepšie brzdné vlastnosti a trakcia na zasnežených a zľadovatených cestách.

3. Optimálna styčná plocha s vozovkou 

Konštruktéri značky Goodyear vysvetľujú: Pretože je vozidlo ťažšie, sú viac zaťažené aj jeho pneumatiky. Aby sa toto vyššie zaťaženie vyrovnalo, zväčšil Goodyear v porovnaní s predchádzajúcou generáciou pneumatík šírku styčnej plochy (stopy). Väčšia plocha gumy na ceste rovná sa lepší kontakt s povrchom, a teda aj vyššia stabilita.
Technológia: ActiveGrip.
Prínos: Vyššia priľnavosť a brzdná účinnosť.

4. Indikátor optimálneho výkonu behúňa
Konštruktéri značky Goodyear vysvetľujú: Počas životnosti pneumatiky sa symbol vločky na pneumatike postupne stiera. Akonáhle úplne zmizne, je potrebné pneumatiku vymeniť, ak majú byť zachované optimálne vlastnosti pre jazdu v zimných podmienkach.
Technológia: Indikátor TOP.
Prínos: Pomáha vodičovi dodržať presný interval výmeny a zaistiť tak optimálnu
výkonnosť v zimných podmienkach.

45 rokov vynikajúcej kvality zimných pneumatík
Goodyear uviedol na trh prvú pneumatiku UltraGrip v roku 1971 a od tej doby konštruktéri značky túto sériu zimných pneumatík ďalej priebežne zdokonaľujú. Výsledkom nepretržitej inovácie počas posledných 45 rokov je to, že je Goodyear jedným z lídrov trhu zimných pneumatík. Jeho zákazníci si pneumatiky radu UltraGrip obľúbili tak, že si ich od ich uvedenia na trh zadovážili už viac ako 60 miliónov kusov. Výroba modelov typu SUV a 4×4 na trhu Európy, Blízkeho východu a Afriky sa od roku 2012 prudko zvyšuje a očakáva sa, že stabilným tempom porastie aj v nasledujúcich rokoch. Od uvedenia UltraGrip Performance SUV Gen-1 na trh si Goodyear sľubuje, že bude schopný tento rastúci dopyt plne uspokojovať.

UltraGrip opäť víťazom testu výkonnosti TÜV
Pneumatiky rodiny UltraGrip si priebežne odnášali trofeje z testov prestížnych motoristických magazínov – od špeciálnych periodík zameraných na testy tovaru, ako aj od úplne nezávislých testov. Nová UltraGrip Performance SUV Gen-1 značky Goodyear si tieto úspechy zopakovala a prekonala pneumatiky všetkých konkurenčných značiek v testoch TÜV zameraných na brzdenie na mokrej, suchej, zľadovatenej a zasneženej vozovke.

Výsledky testov potvrdili:
• o 1,9 metra kratšiu brzdnú dráhu na mokrom povrchu (o 7% vyššiu účinnosť);
• o 2,3 metra kratšiu brzdnú dráhu na suchom povrchu (o 5% vyšší účinnosť);
• o 4% vyššiu brzdnú účinnosť na zľadovatenej vozovke;
• o 2% vyššiu brzdnú účinnosť na zasnežených cestách; to je druhá najvyššia účinnosť brzdenia na snehu spomedzi všetkých testovaných pneumatík.

Praktické informácie
Pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 boli uvedené na trh v máji 2016 a predávajú sa v šestnástich rozmeroch, ktoré pokrývajú 40% vozidiel typu SUV.

V nasledujúcej tabuľke je prehľad jednotlivých rozmerov pneumatík, ich dostupnosti na trhu a príklady ich možného využitia na rôznych modeloch.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Alan, 30 decembra 2016, 8:18 0 0

Dobrý deň je vhodné kupovať celoročné pneumatiky? Najazdim ročne zhruba 6000 km. Chcem kúpiť http://www.mikona.sk/michelin-crossclimate-205-65-r15-99-v-celorocne/. Vďaka

Odpoveď