Zvažujete kúpu elektromobilu? Dotácia je realitou

16 novembra 2016, 8:09

Bonus 5.000 eur na elektromobil a 3.000 eur na plug-in hybrid – takéto príspevky budú môcť od teraz získať občania, firmy i mestá pri kúpe nového auta na elektrický pohon.

Na slovenských cestách aktuálne jazdí asi 250 elektromobilov a do 600 kusov hybridov. Rádovo sa ročne na Slovensku predá asi 70 elektromobilov. „Ich počet by sme chceli dostať do konca roka 2017 na nejakú tisícku,“ uviedol dnes minister hospodárstva Peter Žiga.  Priznal, že hoci sme automobilová veľmoc, zaostávame za svetom v oblasti rozvoja alternatívnych palív a elektromobility.

Od 11.11. sa budú môcť záujemcovia o autá na elektrický pohon registrovať do nového dotačného programu. Zo sumy 5,2 milióna eur môžu získať na elektromobil prémiu vo výške 5.000 eur, resp. 3.000 eur v prípade plug-in hybridov s doplnkovým spaľovacím motorom. Podporiť by sa takto mohlo asi 1.000 áut na elektrický pohon.

elektromobily_2_auta

Prostriedky nejdú priamo zo štátneho rozpočtu, ale z Recyklačného fondu. Prispel doň každý, kto si v posledných rokoch kúpil auto alebo elektrospotrebič a zaplatil teda takzvaný recyklačný poplatok. Vzhľadom na platnosť nového zákona o odpadoch tento fond koncom tohto roka zanikne a budú len dobiehať už odsúhlasené projekty. Sumou 200.000 eur projekt podporuje aj slovenský Zväz automobilového priemyslu (ZAP).

Pokiaľ niekto váha, či investovať do kúpy elektromobilu, tento príspevok môže rozhodnúť,“ poznamenal prezident zväzu Juraj Sinay.

Podmienky programu

O bonus môžu žiadať občania, firmy, mestá i obce, a to buď na osobné motorové vozidlo (kategória M1) alebo malé nákladné auto do 3,5 t (kategória N1). Záujemcovia požiadajú o príspevok priamo predajcu. Dealer/importér následne kontaktuje ZAP, ktorý žiadosť sprocesuje. Dĺžku počiatočného vybavenia žiadosti Sinay odhadol na 1 – 1,5 mesiaca, nakoľko ide o administratívne úplne nový úkon. Keďže však ide o záujmy ich zákazníkov (importérov a predajcov áut), zväz sa bude snažiť ho urýchliť.

Príspevok sa nebude odvíjať od ceny samotného vozidla alebo ich počtu. Je teda jedno či si záujemca vyberie Volkswagen e-up!, Nissan Leaf alebo model z radov BMW i. Firmy či mestá si tiež môžu kúpiť viac elektrických áut.

Dotačný projekt má trvať do konca budúceho roka, resp. do vyčerpania účelovo stanovených prostriedkov.

Príspevok sa bude vyplácať postupne v troch fázach. Pri kúpe sa vyplatí asi tretina z toho, zvyšok počas ďalších dvoch rokov registrácie. Podmienkou je registrácia auta na Slovensku najneskôr do konca budúceho roka minimálne na 24 mesiacov. Tým sa má zabrániť jeho špekulatívnemu vývozu za hranice.

Prvý impulz pre trh

Ide ale len o prvú lastovičku a opatrenie na podporu elektromobility. Ďalšími v rade by mohli byť nižšia daň z motorového vozidla, lepšie parkovacie možnosti či zavádzanie bezemisných zón v mestách či chránených územiach, ktoré sa ako nepriama forma podpory osvedčili aj v zahraničí.

Verím, že trh sa zobudí aj na základe tohto impulzu a začne sa stavať ďalšia infraštruktúra. Chceli by sme zaviesť aj niektoré opatrenia aj v legislatívnej oblasti,“ dodal Žiga s tým, že do procesu treba zapojiť aj ministerstvo financií či životného prostredia.

Ohľadom súčasnej dostupnosti nabíjačiek minister problém nevidí. Na Slovensku je dnes viac ako 100 nabíjačiek pre elektromobily, z toho 79 je verejne dostupných a 29 súkromných, napr. v areáloch firiem. Ich mapu u nás i za hranicami nájdete napríklad tu. Už dnes je teda možné dostať sa elektromobilom z Bratislavy až do Trebišova.

Infraštruktúra sa vybuduje, pretože bude po nej dopyt, keď sa zvýši nákup týchto áut,“ uzavrel minister hospodárstva s tým, že ak sa projekt vyhodnotí ako úspešný, v budúcnosti by sa mohol príspevok poskytnúť aj zo štátneho rozpočtu.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!