Bosch zakladá divíziu prepojených služieb mobility

26 februára 2018, 14:25

Jej nová divízia Connected Mobility Solutions spojí viac než 600 zamestnancov, ktorí sa budú zaoberať vývojom a predajom služieb digitálnej mobility. Medzi ne patrí zdieľanie vozidiel, zdieľanie jázd a služby pre šoférov automobilov na báze konektivity.

Predseda predstavenstva spoločnosti Bosch Denner: „Konektivita zásadným spôsobom mení spôsob, ako sa z bodu A dostať do bodu B.“
Obrázok: Bosch

Konektivita predstavuje obrovský obchodný potenciál. Do roku 2025 bude po svetových cestách jazdiť viac než 470 miliónov prepojených vozidiel (zdroj: PwC). Už za štyri roky bude mať trh služieb mobility a súvisiacich digitálnych služieb hodnotu približne 140 miliárd eur (zdroj: PwC).

Prepojené riadenie je pre Bosch oblasťou rastu. Bosch sa usiluje o významný dvojciferný rast v rámci ponúkaných riešení,“ uviedol Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch, na IoT konferencii Bosch ConnectedWorld v Berlíne. Plánom pre novú divíziu je aj naďalej rozširovať svoje portfólio služieb. Napríklad, služby mobility od spoločnosti Bosch vysielajú upozornenia o šoféroch idúcich v protismere a menia inteligentné telefóny na kľúče od auta. Najnovšou službou je zdieľanie jázd ponúkané americkým start-upom Splitting Fares Inc. (SPLT). Denner v Berlíne predstavil aj system!e. Prepojené služby by mali aj naďalej zvyšovať vhodnosť elektromobility pre masový trh.

Bosch vstupuje do podnikania v oblasti zdieľaných jázd

Jedným z rastúcich trhov v oblasti mobility je zdieľanie jázd, ktoré zahŕňa online služby a aplikácie pre spolujazdu a pre poskytovanie služieb osobnej prepravy a taxi.

Americký start-up, nedávno kúpený spoločnosťou Bosch, vyvinul platformu, ktorú môžu používať spoločnosti, univerzity alebo mestské úrady na zaistenie zdieľaných jázd ich zamestnancov. Tento B2B prístup sa zameriava najmä na dochádzajúce osoby: aplikácia SPLT spája ľudí, ktorí chcú zdieľať jazdu na rovnaké pracovisko alebo miesto štúdia.  Algoritmus za jednu sekundu určí vhodné zdieľanie jazdy, vypočíta najrýchlejšiu trasu v rámci premávky a postará sa o to, čo vždy bolo časovo najnáročnejšou úlohou – koordinovanie miesta a času odjazdu, najlepšie trasy a spolucestujúcich.

Nové podnikanie v oblasti zdieľaných jázd: Bosch získava americký start-up SPLT
Obrázok : Bosch

Digitálne služby pre elektromobily

COUP, dcérska spoločnosť Bosch, už od roku 2016 zaisťuje v Berlíne elektrické skútre na prenájom. Po minuloročnom zavedení zdieľania elektrických skútrov v Paríži bude tento rok služba spustená aj v Madride. Tým sa celkovo zvýši počet elektrických skútrov na 3.500.

Na konferencii IoT predstavil Bosch system!e – komplexný systém prepojených komponentov s elektrickým pohonom a riešenia nových služieb pre elektromobily. Na tieto účely prepojil Bosch elektrický pohon s Bosch Automotive Cloud Suite.

Koniec úzkosti z dojazdu: Služby, ktoré podporujú každodenné využitie

Pre mnoho ľudí, ktorí premýšľajú o kúpe vozidla je predstava, že ich elektromobil nechá v nepríjemnej situácii, jeden zo zásadných dôvodov, prečo také vozidlo nekúpiť. A práve toto je problém, ktorý system!e bude riešiť. Pretože je elektrický pohon prepojený s cloudom, dokáže systém vytvoriť „rozšírenú predpoveď dojazdu“. Algoritmus berie do úvahy údaje o vozidle – ako napríklad aktuálny stav nabitia akumulátora, spotrebu energie vykurovaním alebo klimatizáciou a jazdné správanie šoféra, a taktiež aj informácie o okolí vozidla.

4.000 účastníkov, 70 vystavovateľov a 140 vystupujúcich

Aktivity Bosch na poli IoT sú široko diverzifikované, zahŕňajú riešenia pre prepojenú mobilitu, prepojenú výrobu, ale aj pre prepojené energetické systémy a budovy. Na fóre Bosch ConnectedWorld pre odvetvie Internetu vecí v Berlíne predstavovalo viac než 70 vystavovateľov, čo všetko dokážu s Internetom vecí a ako v budúcnosti zlepší každodenný život ľudí.

Bosch ConnectedWorld 2018 bol v roku 2018 piatou udalosťou tohto druhu. Jedná sa o jednu z najväčších konferencií v oblasti Internetu vecí.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!