Tvrdý trest za stáčanie odometru

12 novembra 2018, 13:27

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. Podľa starších štatistík u nás pred niekoľkými rokmi mala až polovica áut z druhej ruky zmanipulovaný odometer. 

Tvrdý trest za stáčanie odometru

Stáčanie kilometrov je jedným z najväčších problémov súvisiacich s trhom jazdených vozidiel.  Na Slovensku sa objavila Škoda Superb, ktorá mala v skutočnosti najazdených 795.000 km, podvodník sa ju však snažil predať ako auto, ktoré prešlo len 187.000 km. Proti manipulácii odometrov sa bojuje naprieč celou Európskou úniou, zatiaľ však nie príliš úspešne. Prelom by mohli spôsobiť tvrdšie tresty, ktoré sú za túto činnosť bežne zaužívané na území USA.

Hovoriť by o tom vedel 62-ročný Američan, ktorý v štáte Alabama takýmto spôsobom upravil až 15 automobilov. Autá, ktoré prešli jeho rukami, boli priemerne stočené o 196.000 km. V extrémnom prípade sa u neho našlo vozidlo, ktorému s počítadla kilometrov zrazu zmizol 350-tisícový podiel. Za systematické porušovanie zákonov a klamanie spotrebiteľov môže Randy Green putovať za mreže až na desaťročia. Zároveň mu hrozí pokuta až vo výške 1.000.000 dolárov (približne 872.000 eur).

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!