Známe pilotné mesto pre automatickú službu spolujazdy od firmy Bosch a Daimler

14 novembra 2018, 10:26

Je v pláne, že sa metropola San José na južnom brehu zátoky San Francisco Bay v Silicon Valley v priebehu druhej polovice roka 2019 stane pilotným mestom pre skúšanie plne automatizovanej služby spolujazdy bez vodiča, založenej na aplikácii, ktorú nedávno ohlásili spoločnosti Daimler a Bosch.

Bosch a Daimler chcú vybraným zákazníkom poskytovať službu s automatizovanými vozidlami Mercedes-Benz triedy S.

„Pilotný projekt ukáže, ako môžu autonómne vozidlá prispieť k lepšiemu plneniu budúcich požiadaviek na dopravu,“ hovorí Sam Liccardo, starosta San José.

„Už mnoho rokov dôsledne podporujeme autonómne riadenie. S týmto projektom získame cenné poznatky na to, aby sme plne automatizované vozidlá optimálne prepojili s používateľmi budúcich služieb v oblasti mobility,“ hovorí Dr. Michael Hafner, viceprezident oblasti pohonných technológií a automatizovaného riadenia spoločnosti Daimler.

Aplikácia pre službu spolujazdy, ktorú prevádzkuje Daimler Mobility Services, ukazuje ako môžu služby mobility typu car-sharing (car2go), ride-hailing (mytaxi) či multimodálne platformy (moovel) inteligentne spolupracovať. Testovací proces objasní, ako možno integrovať plne automatizované vozidlá bez vodičov do multimodálnej dopravnej siete.

Automatická služba spolujazdy od firmy Bosch a Daimler
Obrázok: Bosch

Svojou kooperáciou pri vývoji plne automatizovaného riadenia bez vodiča (SAE úroveň 4/5) v mestskom prostredí chcú Bosch a Daimler zlepšiť plynulosť dopravy v mestách zlepšiť bezpečnosť na cestách či poskytnúť dôležitý prvok pre dopravu budúcnosti. Umožní plne automatizovanú jazdu bez vodiča ľuďom, ktorí budú môcť optimálne využiť čas vo vozidle, zatiaľ čo bezpečne cestujú. Okrem toho ponúka táto technológia nové možnosti mobility napríklad aj pre osoby, ktoré nevlastnia vodičský preukaz.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!