Bosch preberá plnú kontrolu nad výrobcom elektromotorov EM-motive

13 marca 2019, 12:47

Bosch teraz preberá plnú kontrolu nad spoločnosťou EM-motive, jedného z najúspešnejších európskych výrobcov elektromotorov. Bosch a Daimler založili EM-motive GmbH v roku 2011 ako spoločný podnik s rovnocenným podielom. Odvtedy firma vyrobila okolo 450.000 elektromotorov.

Bosch preberá plnú kontrolu nad výrobcom elektromotorov EM-motive

„Pre firmu Bosch je úplné prevzatie EM-motive ďalším logickým krokom na ceste za vedúcim postavením na trhu s elektromobilitou. Je to šanca na vytvorenie ešte širšej účasti na trhu,“ uvádza Dr. Stefan Hartung, člen predstavenstva Robert Bosch GmbH a riaditeľ obchodnej oblasti Mobility Solutions.

Už od založenia spoločného podniku si spoločnosť Bosch zaistila možnosť na nadobudnutí akcií. Úplné prevzatie teda bolo už zakotvené v dohode o spoločnom podniku. Zmena vlastníckej štruktúry nebude mať okamžitý vplyv na približne 340 zamestnancov EM-motive, ktorí v súčasnosti pracujú v podnikoch v nemeckom Stuttgarte a v Hildesheime.

„Elektromotory spoločnosti sú už súčasťou okrem iného vozidiel Daimler, Porsche, Fiat, Volvo, Peugeot a StreetScooter. Týmto krokom má Bosch v úmysle predovšetkým získať nových zákazníkov na rýchlo rastúcom celosvetovom trhu,“ uvádza Dr. Mathias Pillin, člen výkonného vedenia Powertrain Solutions zodpovedný za segment trhu s elektrickými vozidlami.

Existujúca spoločnosť EM-motive GmbH bude prevedená na Robert Bosch GmbH. Nadobudnutie akcií podlieha schváleniu zo strany orgánov na ochranu hospodárskej súťaže.

Obe strany sa dohodli, že nebudú zverejňovať kúpnu cenu ani ďalšie podrobnosti o akvizícii. Spoločný podnik EM-motive bol založený s cieľom uľahčiť vstup do oblasti výroby elektromotorov z ekonomického hľadiska: vzhľadom na pôvodne malé veľkosti šarží boli obe spoločnosti schopné sa podeliť o vysoké investičné náklady na vývoj a výrobu elektromotorov. Výsledkom bol rýchly vstup spoločností Bosch a Daimler do oblasti výroby elektromotorov.

Motor je kľúčovou súčasťou elektrického pohonu: čím účinnejšie funguje, tým menej energie spotrebuje, čo znamená nielen väčší rozsah dojazdu, ale tiež výrazne nižšie prevádzkové náklady. V súčasnosti sa podnikanie s elektromobilitou rýchlo rozrastá a najneskôr do začiatku budúceho desaťročia dôjde k jeho rozvoju v masovom meradle.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!