Bosch predlžuje životnosť batérií do elektromobilov

17 júla 2019, 11:21

Čím staršie sú batérie, tým nižší je ich výkon a kapacita a tým kratší je dojazd elektromobilu. Aby batérie vydržali dlhšie, Bosch vyvíja nové služby založené na cloude, ktoré doplňujú riadenie batérií vozidiel.

Bosch predlžuje životnosť batérií do elektromobilov

Bosch dostáva batérie z elektromobilov s cloudom. Novými službami založenými na dátach výrazne zlepšujeme výkon a životnosť batérií,“ hovorí Dr. Markus Heyn, konateľ spoločnosti Robert Bosch GmbH.

Inteligentné softvérové funkcie na Cloude neustále analyzujú stav batérie a prijímajú opatrenia proti starnutiu článkov. Tie dokážu znížiť opotrebovanie najdrahšej súčasti elektromobilu až o 20 %. Rozhodujúcu úlohu pritom zohrávajú dáta o vozidle a jeho okolí v reálnom čase.

Cloudové služby využívajú tieto údaje na optimalizáciu každého jednotlivého nabíjania a poskytujú vodičom priamo na displeji na mieru šité tipy, ktoré sa týkajú šetrenia batérie. Prvým zákazníkom nových služieb, ktoré Bosch zhŕňa pod úhrnným názvom „Battery in the Cloud“, je čínsky poskytovateľ v oblasti mobility DiDi s vedúcim postavením na trhu. Spoločnosť vybaví pilotný vozový park v čínskom Xiamene batériovým servisom Bosch.

Presná analýza v reálnom čase

Podľa odborníkov je priemerná životnosť dnešných lítium-iónových batérií osem až desať rokov a 500 až 1.000 nabíjacích cyklov. Väčšinou je garantovaný kilometrový výkon v rozmedzí 100.000 až 160.000 kilometrov. Rýchle nabíjanie batérií, veľké množstvo nabíjacích cyklov, príliš športový spôsob jazdy a extrémne vysoké, prípadne príliš nízke teploty však predstavujú pre batérie stres. To spôsobuje ich predčasné starnutie.

Úlohou služieb Bosch založených na cloude je rozpoznať takéto spúšťače stresu a brániť sa proti nim. Na tento účel sa najprv prenesú všetky relevantné dáta, ktoré sa týkajú batérií – napríklad aktuálna teplota okolia a správanie pri nabíjaní – v reálnom čase na cloud, kde sa pomocou algoritmov strojového učenia dáta vyhodnotia. Bosch tak nezobrazuje len aktuálny stav batérií v akomkoľvek okamihu, ale prvýkrát tiež dokáže poskytnúť spoľahlivú prognózu, ktorá sa týka zostávajúcej životnosti a výkonu batérie. To je novinka, pretože doteraz ešte nebolo možné presne predpovedať, ako rýchlo sa batéria v elektromobile opotrebuje.

„Výkonné batérie s dlhou životnosťou ďalej zvýšia vhodnosť elektromobility na každodenné využitie,“ hovorí Heyn.

Ďalším rysom inteligentných softvérových funkcií je využitie kolektívneho „swarm“ princípu: algoritmy použité pri analýze totiž vyhodnocujú vždy údaje celého vozového parku, nie iba jednotlivých vozidiel. Táto kolektívna inteligencia predstavuje kľúč na ešte rýchlejšie rozpoznanie oveľa väčšieho množstva stresových faktorov pre batérie vozidiel.

Opatrenia proti zaťaženiu článkov

Nové poznatky o aktuálnom stave batérie umožňujú spoločnosti Bosch chrániť batérie i pred starnutím. Príklad: plne nabité batérie starne pri zvlášť vysokých alebo nízkych teplotách rýchlejšie. Ak sa však stav nabitia elektrického zásobníka zníži o pár percentuálnych bodov, chráni to batérie pred nechceným opotrebením. Služby Bosch založené na cloude sa tak starajú o to, aby sa batéria nenabíjala na 100 %, ak je príliš teplo alebo zima. Na základe údajov z cloudu bude možné batérie do budúcna tiež lepšie udržiavať a opravovať.

Ak dôjde napríklad k rozpoznaniu chyby alebo defektu batérie, dostane vodič alebo prevádzkovateľ vozového parku okamžité upozornenie. Pokiaľ to bude možné, batéria v servise bude opravená ešte skôr, než by sa neopraviteľne poškodila alebo došlo k jej úplnému výpadku.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!