Začíname test vyvažovačky a vyzúvačky Magneti Marelli

23 marca 2020, 12:02

Čaká nás ďalší test dielenského a servisného vybavenia značky Magneti Marelli. V našom spriaznenom servise, ešte pred začatím sezóny prezúvania pneumatík, pribudli dve zariadenia tejto značky. Ako si poradia? Overíme to počas najbližších týždňov a podrobne opíšeme.

Vyzúvačky a vyvažovačky Magneti Marelli – ktoré modely sú najhodnejšie?

Spoločnosť Magneti Marelli ponúka niekoľko modelov zariadení pre pneuservisy – tak typicky ekonomické riešenia ako aj tie z vyššej cenovej triedy. Pre náš test sme zvolili strednú možnosť. Vybrali sme zariadenia, ktorých celková cena nepresahuje 5.000 EUR. Sú to:

  • Vyvažovačka MM-HC1024FA
  • Vyzúvačka MM-HC1224LL2V

Taká kombinácia sa zdá byť dobrou voľbou pre servis, ktorý okrem služieb pneuservisu poskytuje aj iné typy služieb. Čoraz viac servisov hľadá dodatočné zdroje príjmov, predovšetkým poskytujúc rôzne sezónne služby, napríklad prezúvanie pneumatík. Servis, v ktorom sme namontovali tieto zariadenia, sa doteraz zameriaval na opravovanie zavesení, nastavovanie geometrie, ako aj na obsluhu pneumatík a kolies. Testované stroje nahradili opotrebované zariadenia inej značky, ktoré boli kúpené pred šiestimi rokmi. Mechanici porovnajú nové vybavenie so staršími strojmi, a tiež overia ich praktické stránky a spoľahlivosť pri každodennej práci.

Náš test je samozrejme dosť netypickým prístupom. Avšak záležalo nám, aby bol servis obslúžený štandardne, presne tak, ako Magneti Marelli obsluhuje všetkých svojich zákazníkov. Okrem samotných zariadení sme chceli overiť aj úroveň obsluhy zákazníkov. Podľa nás je v dnešných časoch podstatný komfort majiteľov servisov, ktorí stoja pred vážnou investíciou do rozvoja svojho servisu či dielne.

Zaujímalo nás, čo všetko sa deje potom, ako sa zákazník rozhodne a objedná nové vybavenie do svojho servisu. Predsa to nie je zariadenie, ktoré sa dá zaslať na uvedenú adresu s vyplneným záručným listom a následne „zabudnúť o všetkom“, tak ako to robí väčšina internetových obchodov. Magneti Marelli je spoločnosť s mnohoročnými skúsenosťami na trhu, preto si to veľmi dobre uvedomuje. Objednané vybavenie bolo doručené jednou z kuriérskych služieb. Boli tesne zabalené a zabezpečené (tzn. „unboxing“ trval viac než 20 minút). Avšak servis sa nemusel zaoberať vybaľovaním a montážou. Postarali sa o to technici Magneti Marelli, ktorí prišli na miesto v stanovenom, vopred dohodnutom čase. Ich úlohou bolo nielen správne zloženie a namontovanie zariadenia vo vyznačenom mieste, ale tiež ich nastavenie, kalibrácia, ako aj zaškolenie personálu. Samozrejme, v tomto prípade išlo o mechanikov, ktorí už vyvažovačky a vyzúvačky používali, avšak nové zariadenia majú niekoľko riešení a dodatočných funkcií, na ktoré sa oplatí pozrieť bližšie. Oboznámenie sa s nimi pod dohľadom odborníka je oveľa pohodlnejšie, než individuálne študovanie pripojenej používateľskej príručky.

Vlastnosti testovaných zariadení Magneti Marelli

Zariadenia, ktoré budeme testovať, overia mechanici, od ktorých budeme postupne dostávať informácie o priebehu testu. Rátame s dobrým počasím, aby sa čo najviac zákazníkom rozhodlo prezuť zimné pneumatiky na letné.

V rámci testu overujeme vyvažovačku MM-HC1024FA zo série Pro Line s automatickou brzdou, ktorá umožňuje zastaviť koleso v požadovanej polohe. Vyvažovačka má 17-palcový LED monitor a rozhranie s 3D grafikami. Praktické tlačidlá s intuitívnymi symbolmi zvyšujú rýchlosť a precíznosť používania zariadenia. Zariadenie sa obsluhuje štandardnými tlačidlami, nemá dotykové panely, ktoré sa v rukaviciach ťažko obsluhujú. Patentovaný softvér je dostupný v rôznych jazykoch. Vyvažovačka má 4 centrovacie kužele (väčšina zariadení, ktoré sú dostupné na trhu, má iba 3).

vyvažovačka MM-HC1024FA

Jednou z najdôležitejších vlastností vyvažovačky je, že má laserový ukazovateľ, ktorý ukazuje miesto nevyváženia. Jednoducho povedané, zariadenie samé ukazuje miesto upevnenia závažia. Zaujímavou možnosťou je tiež program, ktorý podľa možnosti pomáha ukázať také miesta na závažia, aby ich nebolo vidno cez ramená disku. Miesto montáže závaží môže byť dodatočne osvetlené LED diódou. Funkcia, ktorej užitočnosť isto overíme, je tiež automatické elektronické meranie vzdialenosti, priemeru a šírky obruče. Vďaka tomu môžete automaticky zadávať potrebné parametre.

Ovládací panel vyvažovačka MM

Štandardným vybavením MM-HC1024FA je tiež držiak na náradie, na ktorom sa dajú zavesiť kužele na rôzny typy diskov ako aj organizér na náradie.

Nastavení vyvažovačky MM-HC1024FA

Parametre vyvažovačky MM-HC1024FA
Parametre testovanej vyvažovačky

Vyzúvačka MM-HC1224LL2V je rovnako zariadenie zo série Pro Line. Zariadenie má systém pomocného ramena, ktoré je veľmi praktické pri prezúvaní čoraz populárnejších nízkoprofilových pneumatík. Integrovaný pohon stola umožňuje jeho pomalšie alebo rýchlejšie otáčanie, ktoré sa ovláda dolným pedálom. Druhá rýchlosť otáčania umožňuje ušetriť čas, avšak toto riešenie zároveň šetrí el. energiu. Elektrický motor s novým prevodom s vyššou efektívnosťou znižuje straty el. energie až o niekoľko desiatok percent, a zároveň zvyšuje spoľahlivosť zariadenia. Dodatočnou prednosťou pohonu, ktorú si mechanici okamžite všímajú, je jeho tichá práca. Hluk je v porovnaní s predchádzajúcim riešením nižší až o 50 %.

Zouvačka MM-HC1224LL2V

Naša vyzúvačka má patentovanú trapézovú konštrukciu, ktorej úlohou je vytvoriť náležite silnú oporu pri prezúvaní pneumatík. Dôležitým praktickým prvkom je pneumatický palec, ktorý sa dá nastaviť až v štyroch polohách. Vyzúvačka má integrovaný inflator (vstavaný v čeľustiach). Nádrž v zadnej strane stroja je „zásobníkom tlaku“ pre inflator. Vďaka takému riešeniu môžete nahustiť koleso na požadovanú hodnotu bez toho, aby ste ho museli zložiť zo stola zariadenia.

Mechanici si tiež všimli, že čeľuste vyzúvačky sa dajú nastaviť v ľubovoľnej polohe, nielen v dvoch krajných polohách. Ich predchádzajúce zariadenie malo také obmedzenie, čo častokrát sťažovalo vykonanie práce.

Pri sledovaní montáže ako aj prvého spustenia strojov Magneti Marelli všimli sme si bohaté štandardné vybavenie zariadení. Pretože v komplete okrem iného dostávame súpravu až 20 klzných nadstavcov na pätky vyvažovačky (používajú sa, aby sa pri demontáži a montáži pneumatiky nepoškodili disky. Dostávame tiež 8 nadstavcov na čeľuste (4 náhradné), ako aj páku na pneumatiky, štetec, kalibračné závažie, kliešte na závažia či nadstavec na pritláčanie diskov. Páči sa nám taký prístup výrobcu k vybaveniu, pretože servisu umožňuje ušetriť čas. Servis pri nákupe dostáva všetky prvky, ktoré potrebuje, aby mohol hneď začať vykonávať prácu – netreba dokupovať dodatočné vybavenie.

Ovládanie yyzúvačky MM-HC1224LL2V

Parametre vyzúvačky MM-HC1224LL2V
Parametre testovanej vyzúvačky

Obe zariadenia budú v servise testované počas nasledujúcich niekoľkých týždňov. V ďalšom príspevku opíšeme hodnotenia a názory mechanikov. Počítame s tým, že všetky funkcie strojov budú dobre overené, keďže sa blíži sezóna prezúvania obutia. Ak máte nejaké otázky týkajúce sa zariadení, alebo máte návrhy týkajúce sa toho, čomu by sme sa mali bližšie venovať, napíšte nám v komentároch pod článkom.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Bosch car service, 24 marca 2020, 8:16 0 0

Prosím o video skúste vyvážiť disk s pneumatikou, potom koleso uvoľnite, pootočte o 90 stupňov a znova zmerajte. Ďakujem

Odpoveď

Juraj, 18 októbra 2022, 17:14 0 0

Dobrý deň,hľadám video návod na kalibráciu vyvažovačky MM-HC1024FA.Možete mi s tým pomoc? Ďakujem

Odpoveď