MEWA: Udržateľnosť majú v génoch viac ako 100 rokov

26 júna 2020, 11:51

Poskytovateľ textilných služieb MEWA stavil na udržateľnosť už viac ako pred 100 rokmi. Obľuba priemyselných čistiacich utierok pre dielne a výrobné podniky odvtedy stále rastie. Sú jednoduché, čisté, kvalitné, ekologické, malé, vysoko účinné, a okrem toho aj mimoriadne hospodárne vďaka svojej vysokej životnosti. Môžu byť dokonca až 50-krát opätovne použité.

MEWA

Ekologická globalizácia

Trvalo udržateľný rozvoj už nie je vyhradený len priekopníkom konceptov, šetrných k životnému prostrediu. V súčasnej dobe sa snaží všetky odvetvia alebo podniky chrániť životné prostredie a šetrne zaobchádzať so zdrojmi. Dokladom môže byť aj automobilka Ford Motor Company, ktorá spracováva odpad z praženia kávových zŕn reťazca McDonald’s. Využitie nachádza napríklad vo vývoji nových materiálov, použiteľných na výrobu vnútorných krytov svetlometov. Nemecká spoločnosť MEWA však tieto myšlienky presadzuje už viac ako 100 rokov,

„Udržateľnosť a spoločenská zodpovednosť sú základnými piliermi našej obchodnej stratégie. Aj preto sme sa stali v našom obore prvou spoločnosťou, ktorá v roku 1997 získala medzinárodný environmentálný certifikát podľa normy 14001. Okrem toho by sme chceli ako členovia Európskej asociácie textilných služieb (ETSA) aj naďalej pôsobiť globálne ekologicky. Je pre nás mimoriadne dôležitá úspora zdrojov a zníženie vplyvu na životné prostredie na absolútne minimum,“ hovorí konateľka MEWA Textil-Service SR, s. r. o., Elena Holanová.

Čistiacu utierku MEWA je možné až 50-krát ekologicky vyprať a opätovne použiť. Ide tak o zaujímavú zelenú alternatívu jednorazových papierových obrúskov alebo látkových handričiek, ktoré rýchlo končia v odpade. Zodpovednosť voči životnému prostrediu začína už pri výrobe, kedy MEWA využíva recyklovanú priadzu. Jej podiel predstavuje napríklad v utierke typu MEWATEX zhruba 50 percent celkového objemu. Okrem toho dbájú tiež na to, aby mohla byť opätovne použiteľná aj lepenková jadra cievok na priadzu. Vďaka tomu ušetrí každý rok 21 ton odpadu.

Ďalšie využitie recyklácie

Vedeli ste, že vlastná tkáčovňa v nemeckom Immenhausenu ročne vyrobí viac ako 100 miliónov nových čistiacich utierok? Pri tomto procese však vzniká množstvo drobných bavlnených vlákien. Namiesto aby ich vyhodili, umožňujú ich ďalšie využitie, napríklad ako izolačný materiál pre automobilový priemysel. Každý rok sa tým recykluje približne 72 ton vlákien.

MEWA spracováva aj veľkú časť nečistôt, predovšetkým v podobe olejov po praní čistiacich utierok. Za prísnych ekologických podmienok tak získava energiu na prevádzku sušiacich a pracích liniek. Každý rok ušetrí niekoľko miliónov litrov vykurovacieho oleja a v energii sa premení milióny litrov odpadu. Ten sa darí významne znižovať aj s pomocou udržateľných kontajnerov MEWA Safety Container SaCon pre prepravu a bezpečné skladovanie čistiacich utierok.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!