Spoločnosť Continental vyrobila prvú pneumatiku s novým kódom indexu nosnosti „HL“

25 januára 2021, 16:46

Veľké výkonné automobily a vozidlá typu SUV s elektrickým alebo hybridným pohonom zaťažujú vozovku oveľa väčšou hmotnosťou ako konvenčné vozidlá. Pri týchto ťažkých modeloch je zároveň k dispozícii len malý priestor na montáž väčších pneumatík s vyššou nosnosťou. Spoločnosť Continental v rámci svojej reakcie na túto skutočnosť teraz vyrába prvé pneumatiky pre osobné automobily označené novým kódom indexu nosnosti „HL“.

Pneumatika Continental

Tieto pneumatiky, ktoré sú nahustené na rovnaký tlak, disponujú vyššou nosnosťou ako pneumatiky zostrojené podľa bývalého štandardu XL. Nový kód HL je v rámci označenia na bočnici výrobkov s novou maximálnou nosnosťou uvedený pred rozmerom tak, ako v tomto príklade: „HL 245/45 R 19 101 Y XL“.

Nosnosť tejto pneumatiky označenej kódom HL je 825 kg (index nosnosti 101), čo sa rovná 10-percentnému zvýšeniu oproti známemu štandardu XL s nosnosťou 750 kg (index nosnosti 98). Pneumatiky pre osobné automobily s týmto rozmerom zostrojené podľa štandardu SL, ktoré sú vhodné pre mnoho automobilov až po modely strednej triedy vrátane, znesú maximálne zaťaženie 670 kg (index nosnosti 94). Nosnosť pneumatík označených novým kódom HL je teda o takmer jednu štvrtinu vyššia. Spoločnosť Continental z hľadiska budúceho trendu predpokladá, že v radoch výrobcov pôvodného vybavenia (OEM) dôjde k rastúcemu dopytu po pneumatikách s novým kódom HL.

Zvýšenie nosnosti pneumatík pri súčasnom splnení požiadaviek zákazníkov si vyžiadalo množstvo zmien v ich konštrukcii aj v kaučukovej zmesi.

„Zaoberali sme sa tu kompromismi, ktoré bolo potrebné vyriešiť na veľmi vysokej úrovni,“ vysvetľuje Dr. Stefan Habicht, ktorý mal na starosti vývojový projekt týkajúci sa týchto pneumatík. „Z hľadiska konštrukcie sme zosilnili pätku a vylepšili profil pneumatiky s cieľom znížiť hluk spôsobený stykom pneumatiky s vozovkou. Zároveň sme optimalizovali zmes dezénu. Vďaka tomu sme dokázali dosiahnuť nízky valivý odpor, zaistiť presný handling a zachovať obvyklú vysokú úroveň najazdených kilometrov.“

Spoločnosť Continental v súčasnosti vyrába prvé pneumatiky podľa nového štandardu HL určené pre pôvodnú výbavu vozidiel, budú však k dispozícii aj na trhu s náhradnými dielmi.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!