Schaeffler spúšťa sériovú výrobu elektromotorov, projekty v rámci e-mobility realizuje aj na Slovensku

3 februára 2021, 8:16

Spoločnosť Schaeffler v priebehu uplynulých rokov cielenými strategickými akvizíciami postupne dôsledne rozširovala svoje kompetencie v oblasti e-mobility.  

Schaeffler součástky pro elektromobily

V  súvislosti s rozvojom e-mobility sa koncern môže spoľahnúť aj na slovenskú technologickú kompetenciu a schopnosť zavádzania  nových produktov do výroby. Závod v Kysuckom Novom Meste začal vyrábať v priebehu roka 2020 elektrické osi pre vozidlo s elektrickým pohonom a aktuálne sa finalizuje nábeh výroby ďalšieho produktu. Na Kysuciach intenzívne pracujú aj na rozšírení oddelenia výskumu a vývoja v tejto oblasti.

Sériové riešenia naprieč všetkými stupňami elektrifikácie

Schaeffler dodáva technológie pre všetky elektrifikované hnacie sústavy. Prevodovka pre elektrickú nápravu, dôležitá súčasť systémov elektrickej nápravy, sa sériovo vyrába už od roku 2017 a zaisťuje optimálny prevod a prenos sily z elektromotora na kolesá. Rozsah možností použitia je veľký, napr. v Audi e-tron sa prevodovky elektrickej nápravy Schaeffler používajú v rozličnej konštrukčnej forme na oboch nápravách pre pohon všetkých kolies. Aj v Porsche Taycan vysoko efektívna koaxiálna prevodovka elektrickej nápravy od spoločnosti Schaeffler zabezpečuje správny prevod na prednej náprave.

Elektromotory: Zahájenie sériovej výroby

Tento rok sa spúšťa sériová výroba elektromotorov pre hybridné moduly, hybridné prevodovky a čisto elektrické pohony náprav. Základom pre elektromotory vyrábané spoločnosťou Schaeffler je modulárna a vysoko integrovaná technologická platforma. Vysoká odborná kompetencia spoločnosti Schaeffler v oblasti výroby a technológií naprieč všetkými komponentmi systémov elektrického pohonu je kľúčom pre úspešnú industrializáciu technicky vyspelých a súčasne ekonomických produktov.

Popri rôznych sériových objednávkach na elektromotory v oblasti osobných vozidiel sa nedávno podarilo dosiahnuť ďalší dôležitý míľnik: spoločnosť Schaeffler vstúpila na segment trhu aplikácií v oblasti ťažkých úžitkových vozidiel (heavy-duty) a ohlásila sériovú objednávku na elektromotory s technológiou vlnového vinutia, ktorá sa vyznačuje výhodami pri montáži a vysokou hustotou výkonu.

Rekordná objednávka na dedikovanú hybridnú prevodovku

Ako bolo komunikované už vlani, získala spoločnosť Schaeffler rekordnú objednávku na dedikovanú hybridnú prevodovku a od roku 2024 bude dodávať kompletnú hnaciu jednotku s dvomi elektromotormi a výkonovou elektronikou integrovanou v prevodovke.  Pri systémovom výkone 120 kW je možný športový jazdný výkon s  nízkou spotrebou paliva.

„Sme na veľmi dobrej ceste“, povedal Dr. Jochen Schröder, vedúci obchodnej divízie e-mobilita. „S naším modulárnym produktovým portfóliom dokážeme na každú požiadavku zákazníka ponúknuť sériové riešenie šité na mieru“, doplnil Dr. Schröder. Úspechy v obchodnej divízii e-mobilita odrážajú vysoké postavenie spoločnosti ako dodávateľa pre automobilový a ostatný priemysel. Schaeffler je dodávateľom komponentov, systémov a služieb, čo demonštruje svojím rozsiahlym produktovým portfóliom.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!