Slováci si kupujú dvojnásobne drahšie autá ako pred 10 rokmi

22 marca 2021, 9:16

Slováci si rok čo rok kupujú drahšie autá. Nezmenila to ani súčasná pandémia. Priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili na úver, za uplynulé desaťročie narástla takmer dvojnásobne. Zatiaľ, čo v roku 2011 to bolo necelých 6 a pol tisíc eur, vlani už vyše 12 a pol tisíc. Medziročný cenový nárast, viac ako 660 eur, sa nezastavil ani v roku 2020, ktorý už bol výrazne poznačený koronakrízou.

Je zaujímavé, že Slováci si v porovnaní s Čechmi kupujú drahšie autá, a to o takmer 1.000 eur a taktiež o 5 rokov mladší ako ich západní susedia. Priemerný vek vozidla sa dlhodobo pohybuje nad hranicou 6 rokov, tri štvrtiny kupujúcich pritom tvoria muži. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

autobazar

Slovenskí motoristi si z roka na rok kupujú kvalitnejšie, lepšie vybavené, no aj drahšie jazdené autá. Stúpajúce nadobúdacie ceny nezastavila ani pandémia koronavírusu, pričom vlani medziročne vzrástli v priemere v prepočte o viac ako 660 eur. Výrazný posun za uplynulé desaťročie nastal aj pri akontáciách. Kým pred desiatimi rokmi tvorila akontácia pri kúpe auta na úver v priemere asi tretinu jeho nadobúdacej ceny (31 %) vlani to už nebola ani pätina (19 %). Na druhej strane, priemerný vek kupovaného vozidla sa za posledné desaťročie výrazne nezmenil a v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 6,5 roku. Stále oveľa častejšie kupujú autá muži, pričom ženy tvoria len štvrtinu kupujúcich.

Slováci si kupujú drahšie autá a v mladšom veku ako Česi
Je bežné, že Slováci aj Česi si pomáhajú s financovaním nákupu auta pôžičkou. Zatiaľ, čo Čech si týmto spôsobom zaobstará auto v priemere vo veku 40 rokov, Slovák si ho dopraje už v 35 rokoch. „Podľa našich údajov si Slováci kupujú osobný automobil v skoršom veku než ľudia v Českej republike. V oboch krajinách ale platí, že ľudia tu nakupujú dvakrát drahšie auto ako pred 10 rokmi,“ uvádza Luboš Ondrůj, riaditeľ divízie Auto Business v spoločnosti Home Credit. Slováci tiež preferujú aj iné značky áut. V roku 2020 sa medzi najobľúbenejšie autá kúpené na úver zaradili ku Škode, Volkswagenu a Fordu taktiež BMW a Audi. Tomu zodpovedá aj vyššia priemerná obstarávacia cena automobilov na Slovensku v porovnaní s Českou republikou. Kým v SR bola vlani 12.545 eur, v ČR 304.070 Kč (v prepočte 11.628 eur). Pre porovnanie, v Česku sú po najpredávanejších modeloch značiek Škoda a Volkswagen, ďalšie v poradí Ford, Hyundai a Kia.

Priemerná cena auta kúpeného na úver

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!