Finančné výsledky Bosch za rok 2020: lepší obchodný rok, ako sa očakávalo

26 apríla 2021, 15:37

Bosch, dodávateľ technológií a služieb, kombinuje Internet vecí (IoT) s umelou inteligenciou (AI). Verí, že elektromobilita umožní rozvíjať nové obchodné príležitosti na základe aktuálne prebiehajúcej technologickej a ekologickej zmeny.

Bosch 2020

Bosch zvládol prvý rok koronavírusovej pandémie dobre,“ povedal Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Robert Bosch GmbH, na tlačovej konferencii pri predstavení výročnej správy spoločnosti za rok 2020. „Sme jedným z víťazov v prechode na elektromobilitu a značne rozširujeme naše softwarové podnikanie spojením s umelou inteligenciou.“

V technológií hnacieho ústrojenstva sa elektromobilita stáva kľúčovým oborom podnikania spoločnosti Bosch. Denner uviedol, že spoločnosť v tejto oblasti vynakladá veľké počiatočné investície – len za tento rok ďalších 700 miliónov eur. Počiatočné investície spoločnosti do elektromobility doposiaľ činili celkom päť miliárd eur. V súčasnej dobe rastie obrat spoločnosti Bosch v oblasti komponentov elektrického hnacieho ústrojenstva dvakrát rýchlejšie než trh, a to takmer o 40 percent. Cieľom je do roku 2025 päťnásobne zvýšiť ročný obrat na celkových zhruba päť miliárd eur a dostať sa do bodu zvratu (break-even pointu) o rok skôr.

„Elektromobilita už dávno nie je stávkou na budúcnosť. Naše počiatočné investície sa teraz začínajú vyplácať,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Bosch na online tlačovej konferencii. Celkovo spoločnosť Bosch do konca roka 2020 získala objednávky v hodnote viac ako 20 miliárd eur.

V prvých troch mesiacoch tohto roka sa obrat skupiny Bosch medziročne zvýšil o 17 percent.

„Spoločnosť Bosch začala rok 2021 úspešným prvým štvrťrokom,“ povedal Prof. Stefan Asenkerschbaumer, finančný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Bosch.

Vyjadril dôveru pre rok 2021, avšak očakáva, že to bude ďalší náročný rok. V súčasnom sledovanom období sa očakáva medziročný nárast obratu približne o 6 percent, zatiaľ čo prevádzkový zisk sa má mierne zvýšiť na zhruba 3 percentá, resp. 4 percentá bez nákladov na reštrukturalizáciu. To sa odvíja od účinku polovodičových bottleneckov, ktoré je ťažké posúdiť.

„Rok 2021 bude dôležitým míľnikom na našej ceste k opätovnému dosiahnutiu zisku okolo 7 percent v najbližších dvoch až troch rokoch,“ uviedol Asenkerschbaumer.

Povzbudzujúci obchodný rok – napriek pandémii – s prevádzkovým výsledkom pred úrokmi a zdanením vo výške 2,0 miliárd eur je pre spoločnosť Bosch zásadný, pretože umožňuje spoločnosti pokračovať v investovaní do oblastí budúceho významu. S obratom vo výške 71,5 miliárd eur zostali výdavky na výskum a vývoj v podstate bez zmeny na 5,9 miliardách eur. Prevádzkový zisk dosiahol 2.8 percenta. Po očistení o výdavky na reštrukturalizáciu, ktoré dodatočne zaťažujú výsledok roku 2020, činí prevádzkový zisk 4,7 percenta.

Prognóza na rok 2021: Napriek sebavedomiu zostáva tento rok výzvou

Spoločnosť Bosch očakáva, že globálna ekonomika tento rok porastie o necelé 4 percentá, po minuloročnom poklese o 3,8 percenta.

„Aj keď sme do roku 2021 vstupovali sebaisto, pandémia naďalej predstavuje významné riziká,“ uviedol Asenkerschbaumer.

Dodal, že Bosch si je obzvlášť vedomá bottleneckov v automobilovom priemysle, najmä u veľmi žiadaných polovodičoch. Spoločnosť robí všetko, čo je v jej silách, aby podporila svojich zákazníkov v tejto napätej situácii. V krátkom časovom horizonte však nemožno očakávať zlepšenie a situácia môže ovplyvniť obchodný vývoj aj v tomto roku. Z dlhodobého hľadiska Asenkerschbaumer verí, že je potrebné urobiť všetky dodávateľské reťazce v automobilovom priemysle menej náchylnými k narušeniu. Zladenie podnikania v oblasti mobility s oblasťami budúceho významu, ako je elektromobilita, automatizované riadenie a budúca architektúra elektroniky, vyžaduje obrovské počiatočné investície.

Fiškálny rok 2020: Prekonávanie koronavírusovej pandémie

V roku 2020 dosiahla skupina Bosch obrat 71,5 miliárd eur. V dôsledku pandémie bol obrat o 6,4 percenta nižší než v predchádzajúcom roku (4,3 percenta po očistení o vplyv výmenných kurzov). Spoločnosť vygenerovala prevádzkový zisk pred úrokmi a zdanením, upravený o vplyvy alokácie nákupných cien pre Automotive Steering a BSH Hausgeräte, vo výške 2,0 miliárd eur. Prevádzkový zisk dosiahol 2,8 percenta.

Pomer vlastného kapitálu zostal na vysokej úrovni 44 percent, zatiaľ čo voľné cashflow dosiahlo rekordnú úroveň 5,1 miliardy eur.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!