RPZV odhalil vyše 26 tisíc vozidiel so stočenými kilometrami

30 augusta 2021, 10:43

Pri kúpe ojazdeného vozidla by mal mať každý spotrebiteľ na pamäti, že automobil si treba overiť pred kúpou, a nie až potom, keď ho má nový majiteľ zaparkovaný pred domom. Súčasne aj keď predajca tvrdí, že vozidlo je v poriadku, mal by kupujúci vedieť, že „nie je overené vozidlo, ako overené vozidlo“. Ak je v inzeráte uvedené, že automobil bol overený, nemusí to byť tak.

Hlavne údaje o stave najazdených kilometrov sú veľa krát neaktuálne a získané neoprávnene. Spotrebiteľov pri ojazdených vozidlách zaujímajú prioritne informácie o tom, koľko má vozidlo najazdených kilometrov a či neboli stočené. Mnohí však nevedia, ako môžu získať históriu najazdených kilometrov. Z nevedomosti siahnu po neoficiálnych a nedôveryhodných webových portáloch. Mylne sa domnievajú, že získajú aktuálne a najmä overené informácie.

Jediné referenčné údaje na Slovensku je možné získať v celoštátnom Registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Od zaznamenávania údajov do registra malo 26.171 vozidiel stočené počítadlo prejdenej vzdialenosti, z toho 21.421 vozidiel malo pozmeňované hodnoty odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov. U zvyšných 4 750 automobilov bola upravená posledná hodnota najazdených kilometrov.

V priemere malo každé z 26.171 vozidiel stočený odometer o 73.000 km

Register prevádzkových záznamov vozidiel je jediný celoštátny register na Slovensku, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR za účelom vytvorenia transparentnej histórie prevádzkových záznamov vozidiel. Denne zaznamenáva do registra tisíce záznamov vyše 2.400 Prispievateľov. Sú medzi nimi výrobcovia a predajcovia vozidiel, autoopravovne, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly a pracoviská kontroly originality. Prispievateľmi do RPZV sú aj poisťovne, leasingové spoločnosti, polícia a ďalšie subjekty, ktoré pôsobia v automobilovej oblasti.

Informácie o poškodení vozidla zaznamenané v Nemecku

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!