MS Motorservice: Snímače rozdielového tlaku pre aftermarket

3 septembra 2021, 12:12

Spoločnosť MS Motorservice International GmbH rozšírila svoje portfólio produktov o snímače rozdielového tlaku. Okrem lambda sond a snímačov teploty výfukových plynov je to tretia inovatívna skupina produktov v oblasti snímačov výfukových plynov, ktoré špecialista na náhradné diely predáva v osvedčenej kvalite Pierburg.

S aktuálne dostupnými 19 položkami je už teraz možné pokryť celosvetový vozový park s takmer 90 miliónmi vozidiel – a portfólio sa postupne rozširuje.

Snímače rozdielového tlaku

Kým sú niektoré snímače rozdielového tlaku výrobcov vozidiel dostupné iba ako kompletný modul s ďalšími komponentami, akými sú napr. hadice alebo držiaky, je možné snímače objednať v spoločnosti Motorservice samostatne ako samostatný komponent. To má výhodu, že pri výpadku nie je potrebné vymeniť celý modul – to je šetrnejšie k životnému prostrediu a šetrí to náklady.

Funkcia

Najčastejšie použitie snímačov rozdielového tlaku je určenie stavu zaťaženia filtra pevných častíc. S jeho pomocou je tiež možné zistiť, či je napr. vzduchový filter alebo chladič EGR zanesený alebo upchatý. K tomu meria snímač spravidla rozdiel tlaku pred komponentom a za ním – a tým aj stratu tlaku, ktorá je takto zapríčinená. Menej často sa meria aj rozdiel tlaku voči okolitému tlaku. Na základe prísnejších predpisov týkajúcich sa výfukových plynov sa snímače rozdielového tlaku stále častejšie montujú aj do časticových filtrov Otto v benzínových vozidlách.

Snímač pritom pozostáva z dvoch komôr, ktoré sú od seba oddelené piezo prvkom. Ten citlivo reaguje na tlak a mení rozdiel tlaku na elektricky merateľné hodnoty. Ak je tento snímač poškodený, nie je možné určiť napr. stav zaťaženia časticového filtra. To môže viesť k tomu, že sa neregeneruje a môže sa nenávratne poškodiť. V najhoršom prípade môžu okrem straty výkonu a nákladnej výmeny časticového filtra nastať aj poškodenia na iných konštrukčných dieloch vo výfukovej časti.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!