Bosch na IAA Mobility: Riešenia šetrné ku klíme pre všetky typy mobility

10 septembra 2021, 12:59

Spoločnosť Bosch rastie v oblasti elektromobility dvakrát rýchlejšie než trh a v tomto roku dosiahne obrat vyšší než jedna miliarda eur. A obchod rastie stále rýchlejšie: Do roku 2025 sa očakáva päťnásobné zvýšenie obratu.

Bosch na IAA Mobility

„Elektromobilita sa pre nás stáva kľúčovou oblasťou podnikania a bezemisná mobilita oblasťou rastu. Premieňame výzvy na príležitosti – to je naša cesta,“ povedal Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch, na veľtrhu IAA Mobility 2021 v Mníchove.

Ďalšou z oblastí rastu je automatizovaná jazda. Základom všetkých jej úrovní je asistenčný systém vodiča. Bosch tu rastie o 40 percent rýchlejšie než trh a je lídrom. Dobrá pozícia v oblasti elektromobility a automatizovanej jazdy pomáha spoločnosti Bosch úspešne obstáť v trhovom prostredí poznamenanom koronavírusovou krízou, nedostatkom polovodičov a zrýchlenou transformáciou mobility: Obrat obchodnej oblasti Mobility Solutions sa v tomto roku zvýši o desať percent.

Elektrická jazda – špičkové technológie Bosch umožňujú prielom

Elektromobilita bude ďalšou kapitolou úspešného príbehu spoločnosti Bosch – vďaka včasným investíciám v doterajšej celkovej výške päť miliárd eur a vďaka najúčinnejším riešeniam elektrického pohonu na trhu. Len v tomto roku investuje spoločnosť ďalších 700 miliónov eur. Bosch sa považuje za pokrokovú spoločnosť, ktorá utvára budúcnosť.

„Pripravujeme sa na celosvetový nárast dopytu po elektromobiloch. Očakáva sa, že v roku 2035 budú elektromobily tvoriť cca 60 percent všetkých celosvetovo novo zaregistrovaných vozidiel,“ hovorí Dr. Stefan Hartung, člen predstavenstva spoločnosti Bosch a vedúci obchodnej oblasti Mobility Solutions. Už desať rokov Bosch v oblasti elektrobicyklov dokazuje, že inovatívna sila môže vytvárať nové trhy. Spoločnosť sa snaží utvárať mobilitu budúcnosti v čo najširšom rozsahu: „Musí byť šetrná ku klíme, ale taktiež cenovo dostupná a atraktívna, a to aj s ohľadom na ambiciózne ciele EÚ,“ dodáva Denner.

S týmto cieľom spoločnosť Bosch aj naďalej uplatňuje technologicky otvorený prístup a po celom svete ponúka riešenia šetrné ku klíme pre všetky typy mobility v súlade s príslušnými politickými podmienkami. Bosch napríklad investuje nielen do batériového pohonu, ale taktiež do pohonných systémov s palivovými článkami a realizuje projekty pre zákazníkov v Číne, v USA aj v Európe. Prvé nákladné vozidlá s technológiou Bosch už jazdia po čínskych cestách.

Technológia od spoločnosti Bosch uľahčuje ľuďom každodenný život. Nabíjanie hrá pri jazde na elektrinu rozhodujúcu rolu. Spoločnosť Bosch v Mníchove predstavila nový flexibilný nabíjací kábel pre elektromobily s integrovanou riadiacou a bezpečnostnou technikou a tiež adaptéry Typ 2 a zástrčky pre domácnosť. Dokonca aj pri nabíjaní zo zásuvky 230V sa obíde bez obvyklého riadiaceho boxu na kábli a váži tak menej než tri kilogramy – o dobrých 40 % menej než bežné nabíjacie káble s riadiacim boxom. A aby vodiči nemuseli na cestách hľadať možnosti nabíjania, ponúka internetová nabíjacia služba Bosch prístup k viac než 200.000 nabíjacím miestam v Európe – vrátane nekomplikovaného vyúčtovania.

Automatizovaná jazda – Bosch ponúka všetko z jedného zdroja

Centrálne riadiace jednotky, senzory, umelá inteligencia: Spoločnosť Bosch má vo svojom portfóliu všetky komponenty automatizovanej jazdy a vo všetkých fázach jeho expanzie pracuje 5.000 inžinierov. To zahŕňa nielen pokročilé asistenčné funkcie, vďaka ktorým môžu vodiči napríklad dať ruky preč z volantu, ale vďaka Bosch sú už dnes možné aj funkcie jazdy úplne bez vodiča.

Bosch už spolupracuje s Mercedes-Benz a ďalšími partnermi na nasadení tejto funkcie vo viacpodlažnom parkovisku P6 na letisku v Stuttgarte. Nový Mercedes-Benz triedy S je prvým sériovým vozidlom na svete, ktoré je vybavené potrebnou technológiou. Aby mohli byť vozidlá bez vodiča navigované pomocou príkazu zo smartfónu na vyhradené parkovacie miesto, vybavuje Bosch parkovaciu garáž technológiami, ako sú videokamery s pevnou inštaláciou. Bosch vybavuje parkovisko okrem iného pevnými videokamerami, aby vozidlá mohli jazdiť na vyhradené parkovacie miesta bez vodiča pomocou príkazu smartfónu.

Do roku 2025 má nasledovať ďalších 1.000 parkovacích domov. Cez všetok nárast komfortu vidí Bosch v automatizácii riadenia predovšetkým vývoj, ktorý môže priniesť väčšiu bezpečnosť cestnej premávky. Ako priekopník uviedol Bosch na trh systémy od elektronického zvládania šmyku až po automatické núdzové brzdenie a aj naďalej sleduje cieľ jazdy bez nehôd. Spoločnosť zároveň poskytuje inovatívny software, ako základ pre inteligenciu, ktorú vozidlá musia mať.

Prepojená jazda – Bosch premýšľa nad rámec vozidla

Ako Bosch predpovedal už pred desiatimi rokmi, vozidlá sa stále viac menia na internetové uzly. V budúcnosti bude softvér rovnako dôležitý ako výkon alebo účinnosť pohonu. Bosch túto zmenu aktívne formuje. Spoločnosť na to má dobrú pozíciu: Takmer každý druhý pracovník v oblasti výskumu a vývoja v odvetví mobilných riešení je softvérový vývojár. Dokonca aj bicykel sa stáva súčasťou internetu, ako dokazuje nová aplikácia Bosch e-bike Flow. Umožňuje napríklad v jednotlivých komponentoch aktualizovať software.

Integrácia softvéru je navyše stále dôležitejšia: Aj tu má Bosch know-how. Príklad počítača infotainmentu: Do roku 2025 sa ich výpočtový výkon a zložitosť softvéru zdvojnásobí. Bosch zaisťuje bezpečnú interakciu rôznych softvérových modulov. Pokiaľ ide o konektivitu, spoločnosť navyše myslí omnoho ďalej, nie len na vozidlá.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!