Výroba a štruktúra guľových čapov febi

8 novembra 2021, 16:09

Guľový čap je veľmi dôležitou súčasťou systému zavesenia každého vozidla. Táto životne dôležitá multiaxiálna spojovacia súčiastka je súčasťou väčšiny ramien zavesenia, stabilizátorov, spojovacích tyčí a čapov riadenia. Ich účelom je spojenie systému riadenia a zavesenia vozidla s kolesami.

Guľový čap a guľové puzdro, tieto súčiastky umožňujú, aby sa zavesenie pohybovalo hore a dole podľa toho, ako sa neustále menia podmienky na vozovke, keď vozidlo prechádza zákrutami. Guľové čapy febi sú vyrábané z vysokokvalitných materiálov v súlade s normami pre originálne vybavenie, čo zaisťuje optimálny výkon a životnosť. Tým je zaistená presná geometria kolies, eliminuje sa hluk zo zavesenia a zlepšia sa jazdné vlastnosti podvozku.

štruktúra guľových čapov febi

Čap

Čapy febi sú vyrábané v súlade so špecifikáciou originálneho vybavenia a spĺňajú požiadavky na zaťaženie každého čapu riadenia alebo zavesenia. Použitá oceľ z ľahkej zliatiny má zvýšenú odolnosť proti opotrebovaniu, povrchovú tvrdosť a životnosť vďaka kalenej povrchovej vrstve pri zachovaní mikroštruktúry jadra. Vzniká tak guľový čap, ktorý je tvrdší, pevnejší a bezpečnejší, čo má priamy vplyv na bezpečie vodiča a pasažierov; dosahuje sa väčšia ovládateľnosť, stabilita a jazdná dynamika vozidla.

Odliatok/puzdro

Puzdro guľového čapu je presne navrhnuté tak, aby spĺňalo požiadavky na zaťaženie a funkciu každej aplikácie. Môže to byť variant guľového čapu priskrutkovaného alebo prinitovaného k riadiacemu ramenu alebo variant, keď je guľový čap zalisovaný. Druhý typ býva zaistený poistným krúžkom alebo je pevnou súčasťou dielu (pri množstve kovaných a liatych ramien a spojovacích tyčiek).

Upevňovacie krúžky

Pružinové upevňovacie krúžky zaisťujú ochranu gumovej manžety – zaisťujú statické a dynamické tesnenie guľového čapu.

Ochranná gumová manžeta

Chlorofénová gumová manžeta je jednou z najdôležitejších súčastí guľového čapu. Manžeta zaisťuje, že je zostava guľového čapu chránená pred vlhkosťou, nečistotami z vozovky a je odolná voči teplu, oleju, poveternostným vplyvom a priamemu slnečnému žiareniu. Je schopná utesniť kĺb v každej polohe a pri akomkoľvek uhle vychýlenia.

Vysokovýkonné plastické mazivo

Mazivo používané spoločnosťou febi bolo špeciálne navrhnuté na mazanie guľových čapov a ich hladký pohyb. Polosyntetický základový olej je zahustený polyuretánom a neobsahuje ťažké kovy a čierne pevné mazivo. Na zvýšenie priliehavosti k oceľovým a plastovým súčastiam sú použité špeciálne prísady, ktoré zlepšujú tlmiaci účinok medzi trecími plochami.

Oceľové viečko

Na uzavretie zostavy guľového čapu slúži oceľová krytka, ktorá je odolná proti nárazu a korózii. Je utesnená pomocou technológie valcovania na okrajoch puzdra guľového čapu, čím sú chránené diely vnútri.

Acetalové ložisko

Polyoxymetylén (známy tiež ako acetal, polyacetal alebo polyformaldehyd) je technický termoplast používaný v presných dieloch riadenia a zavesenia, ktoré vyžadujú vysokú tuhosť, nízke trenie a vynikajúcu rozmerovú stabilitu, zaisťujúcu plynulý axiálny pohyb.

guľové čapy febi

logo febiSpoľahnite sa na náhradné diely febi v kvalite zodpovedajúcej OE, ktoré vás prevedú každou zákrutou aj nerovnosťou na ceste. Kompletný sortiment dielov riadenia a zavesenia spoločnosti bilstein group nájdete v online katalógu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je súčasťou skupiny bilstein, ktorá zastrešuje niekoľko ďalších silných značiek. Viac informácií je k dispozícii na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!