Automatizované riadenie vozidiel: Bosch akvizíciou posilňuje na SAE úroveň 4

7 marca 2022, 16:22

Spoločnosť Bosch rozširuje svoje kompetencie v oblasti automatizovaného riadenia, a touto akvizíciou posilňuje svoju pozíciu na trhu. Spoločnosť Atlatec GmbH so sídlom v nemeckom Karlsruhe sa stane súčasťou divízie Bosch Cross-Domain Computing Solutions ako samostatne prevádzkovaná spoločnosť.

Spoločnosť Atlatec je jedným z najinovatívnejších svetových dodávateľov digitálnych máp s vysokým rozlíšením pre asistenciu vodiča a automatizované riadenie.

„Plánovanou akvizíciou spoločnosti Atlatec rozširujeme svoje kompetencie v oblasti digitálnych máp s vysokým rozlíšením a ešte viac rozširujeme svoje postavenie. Bosch je tak jedinou spoločnosťou, ktorá môže svojim zákazníkom ponúknuť všetky potrebné komponenty pre automatizované riadenie z jedného zdroja, od pohonov a senzorov až po softvér a mapy. V tejto oblasti tak neustále rozširujeme svoju silnú pozíciu,“ hovorí Dr. Mathias Pillin, šéf divízie Cross-Domain Computing Solutions.

„V spoločnosti Bosch sme našli správneho partnera, s ktorým môžeme urobiť ďalší krok. Chceme ešte viac rozšíriť naše kompetencie v oblasti digitálnych máp,“ hovorí Dr. Henning Lategahn, generálny riaditeľ spoločnosti Atlatec GmbH.

Digitálne mapy sú doplnkovým senzorom pre automatizované riadenie

Digitálne mapy s vysokým rozlíšením sú dôležité pre bezpečnú a pohodlnú automatizovanú jazdu. Atlatec ponúka všetky potrebné komponenty pre mapovanie z jedného zdroja: Okrem záznamu a spracovania dát zahŕňa portfólio aj samotnú tvorbu máp a zodpovedajúcu kontrolu kvality. Okrem palubných senzorov, ako napríklad radaru, videa a ultrazvuku, sú digitálne mapy ďalším nenahraditeľným senzorom pri automatizovanom riadení. Obsahujú informácie o okolí a dopravných udalostiach, ktoré sú ďaleko za detekčným dosahom senzorov vo vozidle.

Spoločnosť Atlatec vyvinula škálovateľné riešenie na tvorbu máp s vlastným senzorovým boxom a príslušným softvérom. Zhromaždené nespracované dáta sú tiež analyzované pomocou umelej inteligencie (AI) a obohatené o dôležité informácie, ako sú dopravné značky, polomery zatáčok a stavebné prvky, napríklad električkové koľaje. Algoritmy sa neustále učia, takže podiel prvkov vozovky a prostredí, rozpoznaných čisto pomocou umelej inteligencie, stále rastie. Pomocou informácií z mapy môže autonómne riadené vozidlo napríklad včas upraviť rýchlosť pred prudkou zatáčkou.

Digitálne mapy už teraz hrajú kľúčovú rolu pri vývoji automatizovaného riadenia. Čím vyšší je stupeň automatizácie, tým užšie musia byť tvorba máp a programovanie stratégie riadenia prepojené.

„Spoločnosť Atlatec GmbH je vďaka svojim technologickým možnostiam na tvorbu máp s vysokým rozlíšením pre Bosch ideálnou akvizíciou. Výsledkom ich koncepcie je veľmi inteligentné a dynamické mapovacie riešenie, ktoré ich odlišuje od ostatných poskytovateľov. Použitá umelá inteligencia napríklad s najvyššou presnosťou a konzistenciou identifikuje a mapuje prvky ciest, ako sú zvodidlá a označenia jazdných pruhov. To nám umožňuje ešte presnejšie navrhovať algoritmy jazdnej stratégie,“ hovorí Dr. Stephan Hönle, vedúci divízie automatizovaného riadenia v divízii Cross-Domain Computing Solutions spoločnosti Bosch.

Akvizícia spoločnosti Atlatec je zároveň vhodným doplnením technológie Bosch známej ako Road Signature, ktorá umožňuje presnú lokalizáciu autonómnych vozidiel na základe digitálnych máp. Bosch úspešne spolupracuje s rôznymi partnermi v oblasti automatizovanej jazdy a mapovania. Atlatec tieto partnerstvá doplní.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!