CES 2023: High-tech riešenia od spoločnosti Bosch pre inteligentnejšiu a bezpečnejšiu budúcnosť

5 januára 2023, 12:06

Na CES® 2023 v Las Vegas, v centrálnej hale, stánku číslo 16115, od 5. do 8. januára 2023, spoločnosť Bosch predstaví svoje inteligentné produkty a služby pre mobilitu a domácnosť budúcnosti. Spoločnosť zdôrazní prepojené riešenia pre väčšiu bezpečnosť, účinnosť a pohodlie.

CES 2023 Innovation Award: Ocenené riešenia od spoločnosti Bosch

Pred veľtrhom CES 2023 získali štyri produkty Bosch ocenenie CES Innovation Awards. Spoločnosť na podujatí taktiež predstaví držiteľa ocenenia Best of Innovation. Ocenenia CES Innovation Awards každoročne prezentuje asociácia Consumer Technology Association (CTA)® v 28 kategóriách produktov spotrebiteľských technológií.

Ocenenia vyhlásené pred veľtrhom CES 2023 boli Boschu udelené v kategóriách: „Home Audio/Video Components & Accessories“, „Cybersecurity & Personal Privacy“, a v kategóriách zameraných na mobilitu – „Vehicle Tech & Advanced Mobility“ a „Streaming, In-Vehicle Entertainment & Safety“.

Zvýšená bezpečnosť cestujúcich a komfort jazdy: Systém pre vozidlá Off-zone Crash Detection využíva širokú škálu senzorových údajov a nový softvérový algoritmus na detekciu ďalších doteraz nezachytených scenárov nehôd, ktoré sa bežne vyskytujú pri zmene jazdného pruhu alebo spájaní či križovaní ciest. Vďaka dodatočným zónam detekcie umožňuje včasnú aktiváciu airbagov, ale aj iných bezpečnostných systémov. Vylepšený spúšťací algoritmus dovoľuje výrobcom vozidiel používať existujúce konfigurácie senzorov, čo znamená, že nie sú potrebné žiadne zmeny hardvéru.

Dynamika riadená senzormi: Vehicle dynamics control 2.0 je inovatívna inteligentná koncepcia riadenia, ktorá využíva plný potenciál aktuátorov rôznych častí vozidla, ako sú napríklad brzdy, riadenie, hnacie ústrojenstvo či odpruženie. Na základe údajov z dynamických senzorov funkcia predvída správanie vozidla a proaktívne zasahuje. Výsledkom je prirodzený zážitok z jazdy pre vodičov obohatený o vynikajúcu bezpečnosť, agilitu a komfort pri zachovaní plnej kontroly nad vozidlom. Systém Vehicle Dynamics Control 2.0 je možné flexibilne nasadiť na brzdové systémy alebo doménové, zónové a centrálne riadiace jednotky.

Budúcnosť mobility vďaka softvérovým riešeniam

Okrem víťazov Innovation Award prestaví spoločnosť Bosch na veľtrhu CES 2023 aj niekoľko ďalších riešení.

Funkcie infotainment a ADAS fungujú na jednom vozidlovom počítači: Spoločnosť Bosch razí cestu k centralizovanejšej architektúre E/E na riadenie komplexnosti budúcich systémov vozidiel. V budúcnosti bude možné riadiť viacero funkcií vozidla len pomocou zopár veľmi výkonných počítačov. Počítač informačnej domény novej generácie bude integrovať funkcie z domény infotainment a asistenčnej služby ADAS, ako napríklad parkovanie s priestorovým videním.

Realizácia softvérovo definovaného vozidla: Mobilita prechádza zásadnou zmenou, pričom sa softvér dostáva do popredia. Aby sa vízia plne programovateľného softvérovo definovaného vozidla stala realitou a na podporu výrobcov automobilov pri vývoji softvérovo orientovaných funkcií, ponúka ETAS, dcérska spoločnosť spoločnosti Bosch, vysoko integrovanú komplexnú platformu pre softvérovo definované vozidlá a ekosystém nástrojov, ktorý umožňuje rýchly vývoj založený na dátach, ako aj bezpečnú a chránenú prevádzku automobilového softvéru.

Lidar s dlhým dosahom pre automatizované riadenie 4. úrovne: Lidarové senzory sú jedným z kľúčových komponentov potrebných na zavedenie bezpečnej a spoľahlivej automatizovanej jazdy (SAE úroveň 4) do ulíc. Spolu s radarovými a video senzormi je lidar nevyhnutný na realizáciu úplného 360-stupňového redundantného vnímania, detekcie a lokalizácie. Na veľtrhu CES 2023 spoločnosť Bosch predvedie výkonnosť svojho lidárového senzora s dlhým dosahom. Je určený na veľkosériovú výrobu a ponúka vynikajúce rozlíšenie a dlhý detekčný dosah na pokrytie rozhodujúcich prípadov použitia v mestských či prímestských častiach, ako aj na diaľniciach.

Vnútorný monitorovací systém: Monitorovanie interiéru vozidla zvyšuje bezpečnosť a pohodlie pre všetkých cestujúcich. Spoločnosť Bosch ponúka kamerové systémy monitorovania vodiča a cestujúcich a teraz rozširuje svoje portfólio o radar na snímanie kabíny. Systém dokáže rozpoznať rozptýlenie vodiča, známky ospalosti a to, či vo vozidle nezostalo dieťa, ako to vyžadujú právne predpisy a spotrebiteľské testy, ako napríklad program hodnotenia nových vozidiel (NCAP). Zlúčenie senzorov zväčšuje robustnosť funkcií, ako je detekcia prítomnosti cestujúcich, a zároveň umožňuje nové funkcie, ako je zisťovanie zdravotného stavu vodiča.

Účinné systémy eAxle a výkonová elektronika: Systémy eAxle od spoločnosti Bosch predstavujú kompaktné a cenovo atraktívne riešenie pohonu pre elektrické vozidlá. Či už ako hlavný pohon, alebo ako vedľajší pohon na zabezpečenie dodatočnej podpory a výkonu, elektrické pohonné jednotky Bosch predstavujú atraktívne riešenie s veľkou flexibilitou pre každý segment vozidiel. Výkonová elektronika je dôležitou súčasťou systému eAxle. Flexibilný rozsah dodávok siaha od polovodičov z karbidu kremíka cez výkonové moduly s chladičom alebo bez neho až po kompletné meniče vrátane meničov z karbidu kremíka Bosch, ktoré dosahujú účinnosť až 99 %. Spoločnosť Bosch ponúka všetky možné úrovne integrácie a vďaka vlastnej výrobe polovodičov z karbidu kremíka dokáže reagovať na individuálne požiadavky zákazníkov.

Pohodlné a nákladovo-optimalizované nabíjanie vďaka spoločnosti Bosch: Pohodlné nabíjacie služby s inteligentnými funkciami podporujú vodičov elektrických vozidiel počas celej cesty. Zahŕňajú plánovanie trasy, ktoré poskytuje personalizované odporúčania nabíjacích miest, neustále aktualizované a presné predpovede dojazdu, prístup k celosvetovej verejnej nabíjacej sieti s jednoduchými možnosťami platby a nabíjanie doma s optimalizovanými nákladmi.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!