Inter Cars radí: ako zistiť vek pneumatiky?

24 marca 2023, 14:21

Od marca 2023 Inter Cars rozšíril portfólio pneumatík. V ponuke sú k dispozícii aj exkluzívne značky na rozličné druhy vozidiel. Akú rolu pri nich zohráva vek a ako vyzerá správne skladovanie pneumatík?

Za predpokladu, že sa pneumatika skladuje správne a nepoužívala sa, môže byť aj päť rokov od výroby považovaná za novú a vhodnú na predaj.

Prečo chce každý najnovšie pneumatiky?

Každá pneumatika má na sebe vyznačený dátum výroby, v skratke označenie DOT. Ten tvoria štyri čísla – označenie týždňa a roku, v ktorom bola vyrobená. Na základe týchto údajov je možné presne určiť jej vek.

Ak je na pneumatike štvorčíslie 1222, znamená to, že výroba daného kusu sa uskutočnila v 12. týždni v roku 2022. Dôvod, prečo sa DOT uvádza na bočnici, nie je primárne preto, aby vodič vedel, koľko rokov má jeho pneumatika. Je to informácia skôr pre výrobcov, aby dokázali efektívne odsledovať svoje šarže. Prostredníctvom DOT vie výrobca určiť, aká zmes sa použila a kto sa na nej podieľal – vrátane strojov.

V bežnej praxi sa stáva, že vodiči uprednostňujú skôr pneumatiky, ktoré sú novšie (bližšie k dátumu výroby). Je pravdou, že pneumatika starne, ale len veľmi pomaly. To znamená, že prvých päť rokov má v podstate rovnaké vlastnosti ako tá, ktorá sa práve vyrobila v koncerne. Nehovoriac o tom, že ďalších päť rokov je pneumatika spoľahlivá a dostatočne kvalitná, aby zabezpečila požadovanú úroveň jazdy.

Je to aj vďaka špeciálnym technológiám pri výrobe, ktoré postupným uvoľňovaním zabezpečia dostatočnú ochranu pneumatike a vodičovi bezpečnú jazdu.

Odborníci sa zhodujú, že rozdiely medzi práve vyrobenou pneumatikou a päťročnou so správnym skladovaním bežný vodič nemôže rozoznať, dokonca ani profesionálni jazdci by to nezaregistrovali.

Starnutie pneumatiky sa začína až vtedy, keď sa obuje na vozidlo. Je to najmä z dôvodu externých vplyvov ako je slnko, poveternostné podmienky či ozón.

Pneumatiky síce nemajú fixný dátum exspirácie ako potraviny, odporúča sa však vymeniť ich po 10 rokoch. Stav dezénu by v tomto prípade nemal hrať žiadnu rolu.

Ako skladovať pneumatiky?

Aby si pneumatiky zachovali svoje pôvodné vlastnosti od výroby, je potrebné im zabezpečiť náležitú starostlivosť v podobe správneho skladovania. To spočíva najmä v interiérovom prostredí, v ktorom je chlad, sucho, čistota a nemá naň dosah priame svetlo.

Je nevyhnutné izolovať pneumatiky od rôznych typov generátorov, olejov, chemických látok či zdrojov ozónu.

Ak si neviete rady alebo máte ďalšie otázky, aj v tomto prípade je k dispozícii odborne vyškolený personál Inter Cars, ktorý vám zodpovie akékoľvek podnety týkajúce sa skladovania pneumatík.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!