Na trhu je viac zánovných áut, výrazne rastie podiel hybridov a elektromobilov

28 apríla 2023, 14:38

Situácia na trhu s ojazdenými autami sa postupne stabilizuje. Na trh sa s pribúdajúcim počtom nových automobilov dostáva aj viac ojazdených áut, vrátane zánovných vozidiel do piatich rokov veku a 50.000 najazdených kilometrov. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2022 ich celý slovenský sekundárny trh ponúkol 6.707, tento rok ich bolo 9.545. V tomto segmente zánovných vozidiel výrazne pribúdajú aj ponuky áut s alternatívnym pohonom – elektromobily a hybridy.

Pri elektromobiloch je medziročný nárast vozidiel na trhu o vyše dvesto percent, pri hybridoch o viac ako štyridsať percent. Benzínový motor má 44 % zánovných vozidiel, naftový 32,6 %, hybridný 10,9 % a čisto elektrických je 7,4 % ponúkaných áut. Zvyšok pripadá na ostatné alternatívne palivá. Vyplýva to z analýzy trhu zánovných vozidiel, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Na našich dátach vidíme zaujímavé trendy v zákazníckom správaní. Zatiaľ čo benzínové motorizácie si pri zánovných autách držia podiel nad štyridsať percent, modely s hybridným alebo plne elektrickým pohonom postupne zvyšujú svoj trhový podiel najmä na úkor dieselových,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna na Slovensku. „Ekonomická situácia núti zákazníkov premýšľať o nákladoch spojených s prevádzkou jednotlivých typov pohonu vozidiel. Dnes preto zvažujú aj alternatívy, ktoré na slovenskom sekundárnom trhu doposiaľ neboli príliš atraktívne,“ dodáva Petr Vaněček.

Stredná hodnota ceny zánovných áut bola v prvom štvrťroku tohto roku 32.190 eur, stredná hodnota na tachometri 21.500 kilometrov a stredná hodnota veku 1,7 roku. Dominantnou značkou medzi zánovnými vozidlami je česká Škoda, ktorá obsadila prvé 2 priečky z TOP 10 rebríčka. Poradie modelov je Fabia a Octavia. Tretie miesto patrí Hyundaiu i30, štvrté Kii Ceed, piate Škode Superb, šieste Audi A6. Vozidlá Mercedes GLC sú na siedmom mieste, Toyota Corolla na ôsmom, Volswagen Golf na deviatom a nakoniec sú to modely Škoda Scala na desiatom mieste. U zánovných hybridov stále dominuje Toyota, ktorá obsadila prvé štyri priečky s modelmi Corolla, RAV4, C-HR a Yaris. Čo sa týka elektromobilov – v ponuke sú najčastejšie Tesla Model 3 a Škoda Enyaq.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!