Distribútor náhradných dielov pôsobiaci v 30 krajinách expanduje v strednej Európe – rozhovor

26 júna 2023, 14:49

Spoločnosť SPEurope je distribútorom náhradných dielov pre osobné a nákladné vozidlá. Napriek svojej pomerne krátkej histórii pôsobí vo viac ako 30 krajinách sveta vrátane strednej Európy, pričom Poľsko, Česká republika a Slovensko zohrávajú významnú úlohu v dlhodobej stratégii spoločnosti SPEurope. Hovoríme s Eduardom Stadnikom, generálnym riaditeľom spoločnosti SPEurope.

SPEurope pôsobí na trhu s automobilovými náhradnými dielmi od roku 2016. Aká je história spoločnosti a ako ta vznikla?

Eduard Stadnik, generální ředitel SPEuropeEduard Stadnik: Ďakujeme za Váš záujem o našu spoločnosť. Spoločnosť SPEurope založená v roku 2016 bola koncipovaná ako dodávateľský partner spoločnosti ATH&S GmbH, ktorá je zase jednou z najväčších strojárskych spoločností pôsobiacich na svete. Počas rokov práce na trhu IAM (aftermarket) spoločnosť nazbierala rozsiahle skúsenosti v spolupráci s výrobcami autodielov a komponenty do áut po celom svete. Dnes ovládajú viac ako 250 certifikovaných dodávateľov s výrobou v Európe, Ázii a Latinskej Amerike. Úspešne vyvíja viac ako 10 značiek, ktoré pokrývajú viac ako 800 produktových kategórií autodielov a autokomponentov v programoch osobných a nákladných automobilov, v rôznych kvalitatívnych líniách a cenových segmentoch.

SPEurope má výhradné distribučné práva pre modelové značky ako Stellox, Areol, EDCON, ako aj ďalšie značky v našom sortimente od nášho partnera. Naším cieľom je rozšíriť distribúciu a vstúpiť s týmito značkami na nové trhy, realizovať marketingové a reklamné kampane a nadviazať silné vzťahy medzi našimi zákazníkmi a koncovými užívateľmi. Do roku 2020 spoločnosť slúžila hlavným distribútorom po celom svete s priamymi dodávkami z výrobných centrov. V roku 2021 sme prijali strategické rozhodnutie spustiť predaj na európske trhy a na to ako východiskový bod bolo vybrané Poľsko. Momentálne sme dokončili formovanie a dostavbu skladu a prechádzame k vytvoreniu distribučnej siete lokálnych partnerov na poľskom trhu a ďalších európskych krajinách.

SPEurope distribútor produktov Stellox

Čím sa obchodný model SPEurope líši od iných distribútorov dielov pre osobné a nákladné automobily pôsobiacich v našom regióne?

Máme veľa výhod a nevýhod na rozdiel od klasického distribútora, ale uvediem tie hlavné podľa môjho názoru:

  1. Snažíme sa poskytovať výhodné distribučné podmienky a konkurencieschopné služby. Pre našich partnerov zabezpečujeme vysokú ziskovosť každého z našich produktov bez toho, aby sme zabúdali na koncového zákazníka.
  2. Sortiment s najsilnejším portfóliom značiek, ktorý je schopný plne uspokojiť dopyt zákazníkov po službách počnúc od osobných až po ťažké nákladné vozidlá. Dodávame nielen náhradné diely a elektroniku pre autá, ale aj oleje, technické kvapaliny a akumulátorové batérie. Ponúkame produkty vo viac ako 800 produktových skupinách.
  3. Marketingová a technická podpora s plnou podporou výrobcu. Vďaka medzinárodným skúsenostiam sme vytvorili súbor efektívnych nástrojov na organizáciu predaja a podporu našich partnerov.

SPEurope chápe, že spoľahlivosť a bezpečnosť auta je pre majiteľov prioritou.  Koncoví spotrebitelia dostávajú produkty za primeranú cenu, ktorá prevyšuje kvalitu diktovanú trhom v každom z cenových segmentov.

Vďaka jedinečnému partnerstvu a medzinárodným skúsenostiam má spoločnosť prístup k technologickým riešeniam a inžinierskemu know-how.  To umožňuje spoločnosti SPEurope vyvíjať a ponúkať kvalitné autodiely, ktoré spĺňajú najvyššie priemyselné štandardy.

Na webovej stránke spoločnosti nájdeme informáciu, že rad SPEurope tvoria produkty značiek Stellox, AREOL a EDCON. Sú to vaše privátne značky? Povedzte nám o ich sortimente.

Celkové portfólio spoločnosti tvorí 10 značiek. V prvej fáze budú naše tri kľúčové značky dostupné pre našich zákazníkov v Poľsku a ďalších európskych krajinách: STELLOX, AREOL a EDCON.

STELLOX je naša vlajková loď v oblasti autodielov a je na trhu už viac ako 17 rokov a má zastúpenie vo viac ako 30 krajinách.  Značka má jeden z najväčších sortimentov. Dnes je to 600 produktových kategórií s celkovým počtom viac ako 58 000 článkov. STELLOX získal od TecDoc status „Premium Data Supplier“, ktorý zabezpečuje jednoduchosť a zaručuje kvalitný výber náhradných dielov.

Keď už sme о katalógu TecDoc výrobcovia a predajcovia dielov si môžu byť istí, že neustála aktualizácia katalógu bude poskytovať aktuálne informácie o vyrábaných analógových dieloch.

Medzi výhody STELLOX vďaka statusu „Premier Data Supplier“ možno rozlíšiť nasledovné:

  • Veľký výber náhradných dielov;
  • Možnosť rýchleho a správneho výberu alternatív podľa jedinečného čísla originálneho dielu;
  • Výber aktuálnych ponúk na údržbu konkrétneho auta alebo jeho uzlov;
  • Poskytovanie dodatočných informácií o technickej údržbe;
  • Dobrá vizualizácia (fotografie a výkresy), ako aj úplný technický popis položiek „od výrobcu“;
  • Viacjazyčný výber.

Vysoké štandardy dátového poskytovania na trhu s náhradnými dielmi pre osobné a nákladné vozidlá viedli k tomu, že len 20 % značiek získalo titul „Premier Data Supplier“, vrátane značky Stellox.

Keďže spoločnosť Stellox stále zvyšuje požiadavky na katalógové dáta stále vyššie, pridávaním nových vlastností dáta musí spĺňať tieto štandardy. Kvalita je v tomto prípade výsledkom tvrdej práce a zmyslu pre detail.

Výrobné závody Stellox sú poprednými podnikmi, ktoré dodávajú svoje produkty na zhromažďujúcie linky svetových výrobcov automobilov.  Sortiment zahŕňa náhradné diely pre osobné aj nákladné automobily.

AREOL sú motorové a prevodové oleje prémiovej kvality – určené na zabezpečenie dlhodobej a spoľahlivej prevádzky motorov a prevodoviek osobných a úžitkových vozidiel vyrábaných európskymi, americkými a ázijskými automobilkami.

Vyrábajú ich najväčšie továrne v západnej Európe: motorové oleje – v Holandsku, prevodové oleje – v Belgicku.

Vysoká spoľahlivosť produktov AREOL a maximálna úroveň pohodlia pri ich používaní sa dosahuje použitím vo výrobných procesoch:

  •  jedinečné receptúry a receptúry vyvinuté na základe vlastných laboratórií a testovacích centier
  • základové oleje a prísady od svetových dodávateľov
  • špičkové a technologické moderné vybavenie
  • skúsené kvalifikované vedenie.

Súlad so špecifikáciami olejov AREOL s medzinárodnými normami pre SAE, API, ACEA, ILSAC, ako aj schválenia popredných medzinárodných automobilových koncernov na použitie v motoroch automobilov zaručujú vytvorenie optimálnych podmienok pre prevádzku pohonných jednotiek a zabezpečenie ich zdrojových charakteristík, ako aj úsporu paliva a súlad s prísnymi environmentálnymi normami pre emisie do životného prostredia.

AREOL dodržiava najvyššie priemyselné štandardy a včas reaguje na meniace sa požiadavky na mazivá. Vo svojom portfóliu má produkty, ktoré spĺňajú najnovšie medzinárodné  štandardy – API SP a ILSAC GF-6.  Tieto normy upravujú zvýšené požiadavky  na motorové oleje z hľadiska palivovej účinnosti, oxidačnej stability,  ochrany motora pred opotrebovaním a usadeninami a prevencie LSPI efektu.

Sortiment produktov pre predajne, servisné stanice, podnikové parky, koncových zákazníkov je poskytnutá možnosť výberu pre ako moderné modely áut, ktoré zabezpečené najnovšími systémami výkonových charakteristík motorov a prevodoviek tak aj pre ojazdené vozidlá. Katalóg AREOL obsahuje produkty s použiteľnosťou pre viac ako 95 % automobilového trhu.

Pre rýchly a odborný výber vhodných motorových a prevodových olejov pre osobné a úžitkové vozidlá podľa ich individuálnych parametrov ponúka AREOL svojim zákazníkom personalizované online odporúčanie. Krok za krokom podoba, rýchly a bezplatný prístup k údajom vám umožní  získať všetky potrebné informácie kedykoľvek a kdekoľvek.

EDCON akumulátorové batérie sú určené pre pohodlné a bezpečné používanie v osobných a úžitkových vozidlách. Sú silnou hnacou silou pri štartovaní motorov a spoľahlivým zdrojom energie pre rastúci počet moderných elektronických systémov a zariadení.

Akumulátorové batérie sú vyrábané podľa moderných technológií na linkách svetových lídrov vo výrobe olovených batérií v Českej republike, Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Turecku.

Výhody akumulátorových batérií EDCON vyrobených pomocou modernej technológie CA/CA sú:

  • Zaručený štart motora pri extrémnych teplotách a po dlhých odstávkach vozidla,
  • spoľahlivý zdroj energie pre rastúci počet spotrebiteľov, ktorý je súčasťou elektronických pohodlných a bezpečnostných systémov v automobiloch. Toto je obzvlášť dôležité v chladnom počasí, keď batéria spotrebováva  viac energie ako prijíma – energeticky náročné štartovanie, premávka v  dopravných zápchach, prevádzka všetkých spotrebičov, nízka akceptácia  nabitia pri nízkych teplotách,
  • prevádzka batérie bez ďalšej údržby medzi výmenami,
  • dlhšia životnosť vďaka ochrane puzdier proti nárazom, odolnosť voči vibráciám, antikorózne vlastnosti platní.

Ponuka akumulátorových batérií EDCON zaisťuje približne 85 % celkového dopytu na trhu. Obsahuje okrem iného modely najnovšej generácie, vyrobené s využitím  pokrokových technológií – AGM (Absorbent Glass Mat), s vylepšenými  technickými a prevádzkovými vlastnosťami, ktoré spĺňajú požiadavky  systému ŠTART-STOP.

Výberom EDCON poskytujete svojmu vozidlu spoľahlivý a kvalitný zdroj energie

Distribučný sklad SPEurope

Aký široký sortiment máte a plánujete ho ďalej rozširovať?

Náš lokálny sklad v Poľsku už disponuje sortimentom viac ako 20.000 artiklov so skladom za viac ako 20 miliónov eur. Naša logistika a sieť distribučných skladov nám umožňujú v prípade potreby výrazne zvýšiť tieto čísla. Našim partnerom sú k dispozícii priame  dodávky z tovární, čo umožňuje zákazníkom využívať dlhodobé plánovanie a  tvorbu sortimentu.

Ako už bolo spomenuté vyššie, v prvej fáze sú už zákazníkom k dispozícii 3 značky pre servis osobných, nákladných vozidiel a autobusov. Stellox – autodiely a komponenty. Areol – oleje a technické kvapaliny Edcon – akumulátorové batérie.

Ako sa distribúcia vyvíja a dostávame spätnú väzbu od trhu a našich partnerov, budeme rozširovať sortiment a zavádzať nové kategórie produktov. Trhu máme čo ponúknuť.

Ako dlho je spoločnosť prítomná v Poľsku? Je táto krajina vzhľadom na umiestnenie distribučného skladu pri Varšave akýmsi logistickým centrom pre SPEurope pre strednú a východnú Európu?

Kombinácia faktorov, ako je poloha, kvalifikovaný personál, rozvinutá infraštruktúra, kapacita vnútorného trhu a investičná klíma, priaznivo odlišuje Poľsko od ostatných európskych krajín na podnikanie.

Vďaka nášmu umiestneniu a distribučnému skladu pri Varšave vieme zabezpečiť rýchle dodanie autodielov nielen v Poľsku, ale aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. To nám umožňuje pôsobiť ako logistické centrum pre tento región a efektívne slúžiť našim zákazníkom v rôznych krajinách.

Ako vás môžu kontaktovať záujemcovia o spoluprácu?

Sme otvorení dialógu so všetkými typmi zákazníkov, či už ide o veľkého distribútora, sieťový autoservis alebo predajňu náhradných dielov. Môžeme vám ponúknuť výhodné podmienky spolupráce. Pozývame k spolupráci nielen spoločnosti z Poľska, ale aj z iných krajín Európskej únie. Zároveň sme zainteresovaní o spoluprácu s obchodnými agentúrami pre organizáciu distribúcie na Slovensku a v ďalších krajinách Európskej únie.

Moji kolegovia, obchodný riaditeľ Ruslan Sharko a brand manažér Aliaksei Loseu vám radi odpovedia na vaše otázky.

Rusłan Szarko
Mobil: +48 533 701 200
Telefon: +48 22 873 82 08
Email: RSharko@stellox.com

Aliaksei Loseu
Mobile : +48 537 457 912
E-mail : ALoseu@speurope.pl

Všetkých záujemcov pozývame na návštevu nášho skladu a kancelárie umiestnenej na adrese: ul. Św. Józefa 1, 05-840 Brwinów. Novinky spoločnosti môžete sledovať aj na webovej stránke a sociálnych sieťach LinkedIn a Facebook.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!