Dovozy áut zo zahraničia sa držia na nižších číslach, očakáva sa však ich nárast

4 júla 2023, 13:20

Dovozy ojazdených osobných áut na Slovensko spoza hraníc aj v júni 2023 ostali na pomerne nízkych číslach v porovnaní s tým, koľko sa ich doviezlo napríklad  v marci. Ako ukázali oficiálne štatistiky Ministerstva vnútra SR, za minulý mesiac sa k nám doviezlo 5.240 jazdených osobných áut.

Pre porovnanie, v marci 2023 to bolo až 6.706 vozidiel, v júni 2022 zase 5.676 automobilov. Už v najbližších týždňoch sa očakáva oživenie v tomto segmente, nakoľko od 1. júla vstúpila do platnosti novela zákona o správnych poplatkoch, ktorá prináša zmeny pri zápise áut. Maximálna výška registračného poplatku sa znížila z 3.900 na 1.000 eur. V uplynulých mesiacoch dovozcovia jazdených áut z cudziny čakali, kým sa tieto meny dostanú do praxe.

„Všetko nasvedčuje tomu, že jún bol  posledným mesiacom tohto roku, kedy sa dovozy jazdených osobných áut zo zahraničia na Slovensko pohybovali v týchto nízkych číslach. Predpokladá sa totiž, že v júli už príde ozajstný boom, a teda výrazný nárast počtu dovezených vozidiel. Od začiatku tohto mesiaca totiž vstúpila do platnosti novela prinášajúca zmeny v registračných poplatkoch, ktorá mala pôvodne platiť od apríla. Dovozcovia teda vyčkávali, čo výrazne ovplyvnilo dovozy áut z cudziny v posledných mesiacoch.

Otázka je, čo to urobí s vozovým parkom na Slovensku, nakoľko sa predpokladá, že vzrastie aj dovoz starých, menej ekologických a opotrebovaných áut. Záujemcovia o ojazdené vozidlá si teda budú pravdepodobne musieť opäť starostlivejšie vyberať, aby nenaleteli nepoctivým predajcom. Všeobecne možno povedať, že je lepšie zaobstarať si vozidlo s pôvodom zo Slovenska, u ktorého je možné lepšie dohľadať jeho históriu,“ hodnotí Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!