Dovoz jazdených áut zatiaľ nerastie. Čaká sa, či stúpne po prázdninách

4 septembra 2023, 14:45

Predpokladaný nárast importu jazdených osobných áut na Slovensko spoza hraníc sa zatiaľ nekoná. Pravdepodobne to súvisí aj s útlmom dovozu vozidiel počas letných prázdnin. Trh s jazdenými autami je teda v tomto ohľade v uplynulých mesiacoch bez výraznejších zmien, a to aj po prijatí novej legislatívy, ktorá od júla tohto roku priniesla zmeny poplatkov za prihlásenie a prepis áut.

Uvidí sa, či sa situácia výraznejšie nezmení už o mesiac, keďže sa dovolenkové obdobie práve skončilo. Podľa oficiálnych štatistík Ministerstva vnútra SR sa v auguste 2023 doviezlo z cudziny 5.166 jazdených osobných automobilov. Pre porovnanie –  v júli to bolo 5.215 a v júni 5.240 vozidiel.

„Dovoz jazdených osobných áut spoza hraníc na Slovensko počas uplynulých týždňov zrejme ešte ovplyvnili dovolenky a letné prázdniny. Očakávaný nárast importu na Slovensko – po zmene poplatkov za prihlásenie a prepis áut od júla, zatiaľ teda neprišiel. Ako a či nejako zásadnejšie tento nový cenník ovplyvní dovoz jazdeniek zo zahraničia uvidíme už o mesiac. Môžem však povedať, že trh s jazdenými autami je už síce v lepšom stave než pred piatimi alebo desiatimi rokmi, hlavne čo sa týka stáčania kilometrov či pochybného pôvodu dovezených áut, no na druhej strane podvody sú v dnešnej dobe sofistikovanejšie a vyžadujú si väčšie úsilie a dostatočné vybavenie pri ich odhaľovaní. Veľké autobazáre preverovaniu áut venujú preto neustále veľkú pozornosť, a to s využitím najmodernejších technológií a veľkej databázy informácií o autách na trhu. V sieti AAA AUTO na Slovensku sme aktuálne začali spolupracovať s Registrom prevádzkových záznamov vozidiel, ktorého údaje majú teraz návštevníci nášho webu pri každom aute zadarmo,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!