V januári si Slováci spoza hraníc doviezli 4.679 osobných áut, väčšinu ojazdených

6 februára 2024, 12:11

V januári 2024 si Slováci z cudziny individuálne doviezli 4.679 osobných automobilov, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených.

Keď sa na údaje o dovozoch vozidiel pozrieme po jednotlivých regiónoch, tak najviac ich bolo importovaných v Bratislavskom kraji (966), potom v Nitrianskom kraji  (667)  a na treťom mieste bol Žilinský kraj (611). Na druhej strane, najmenej sa individuálne doviezlo v rámci Trnavského kraja, s počtom 443 osobných vozidiel, Trenčianskeho kraja (472) a Košického kraja (503). Vyplýva to oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR. Počas celého uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut.

„Nie je až tak prekvapujúce, že v januári sa spoza hraníc individuálne doviezlo len približne 4 700 osobných, väčšinou ojazdených áut, nakoľko boli sviatky a taktiež sme mali mrazivé počasie spojené aj so snežením. Takže dovoz osobných áut bol, samozrejme, ovplyvnený aj týmito faktormi. Na druhej strane však treba poukázať na to, že vlani sa doviezlo za celý rok spoza hraníc takmer 62-tisíc áut, z čoho bolo až takmer 9-tisíc starších ako 15 rokov a ďalších viac ako 10-tisíc vo veku od 10 do 15 rokov. Práve takéto staré autá dovezené na slovenský trh nezriedka predstavujú riziko z pohľadu ich technického stavu spojeného spravidla s vysokým nájazdom kilometrov,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!