12 základných tipov spoločnosti Delphi: údržba bŕzd

12 marca 2024, 10:27

Správna kontrola a údržba bŕzd je jednou z kľúčových činností, ktoré musí každý mechanik alebo technik perfektne ovládať. Životnosť brzdových doštičiek sa môže dosť dramaticky líšiť, takže je dôležité, aby ste boli schopní identifikovať správny čas ich výmeny.

Vašich 12 základných tipov pre dôkladnú kontrolu bŕzd:

  1. Teplotné trhliny

Keď kontrolujete brzdové kotúče, dávajte pozor na teplotné trhliny. Pomocou úchylkomeru môžete vykonať viac podrobnejších testov.

  1. Hladina brzdovej kvapaliny

Vždy kontrolujte hladinu a stav brzdovej kvapaliny. V prípade potreby kvapalinu vymeňte a zaistite, aby sa odstránila aj pôvodná kvapalina z priestoru brzdiča. Pri vrátení brzdových piestov odoberte viečko nádržky brzdovej kvapaliny, aby ste zabránili neprimeranému tlaku v nádržke a poškodeniu systému.

  1. Skontrolujte ďalšie príslušenstvo

Pri výmene komponentov brzdového systému by ste mali skontrolovať opotrebenie a poškodenie všetkých okolitých dielov a systémov. Patria sem diely riadenia a odpruženia, puzdrá, ložiská, brzdové hadice a potrubia. Pozrite sa tiež na kabeláž a konektory, tlmiče a pružiny a snímače ABS. Pokiaľ vymieňate iba doštičky, nezabudnite odstrániť prebytočnú koróziu z brzdových kotúčov.

  1. Hrúbka doštičiek

Niektoré stopy poškodenia na kotúčoch môžu byť známkou problémov s doštičkou. Na posúdenie úrovne opotrebovania by ste mali vždy používať posuvné meradlo. Obvykle sa odporúča vymeniť brzdové doštičky, pokiaľ sa trecí materiál opotreboval na hrúbku 3 mm alebo menej. Vaším meradlom by však vždy mali byť pokyny výrobcu. Skontrolujte tiež staré doštičky a kotúče, či nevykazujú známky prehriatia alebo nadmerného znečistenia.

  1. Príznaky opotrebovania doštičiek

Silne opotrebovaná vonkajšia brzdová doštička môže byť často známkou problémov s vodiacimi kolíkmi, puzdrami alebo strmeňmi. Pokiaľ vykazuje väčšie opotrebenie vnútorná doštička, príčinou môže byť pridrený piest alebo problém s hlavným valcom.

  1. Aké použiť mazivo

Na moderné brzdové doštičky nepoužívajte mazivo na báze medi, pretože to môže spôsobiť prilepenie doštičiek k strmeňu. Má tiež tendenciu napádať gumené protihlukové povlaky na doštičke. Zvážte namiesto toho použitie brzdovej zmesi Delphi Anti Seize Braking.

  1. Protihlukové podložky

Protihlukové komponenty brzdových doštičiek časom strácajú svoju účinnosť, čo môže spôsobiť nielen zvýšenú hlučnosť, ale aj nerovnomerné opotrebenie a nerovnomerné brzdenie. Kedykoľvek vymeníte doštičky alebo čeľuste, mali by ste tiež zároveň vymeniť súvisiace diely, ako sú pružiny, manžety, príchytky alebo podložky.

  1. Opotrebenie brzdových čeľustí

Opotrebované brzdové čeľuste spravidla hľadajte za nekonzistentným pocitom z brzdového pedála alebo vibráciami pri brzdení. Chod páky parkovacej brzdy môže byť tiež dlhší, než je obvyklé.

  1. Skontrolujte pružiny

Vratné pružiny brzdových čeľustí nevydržia večne a s vekom môžu vädnúť. Ak nevracajú čeľuste do pôvodnej a správnej polohy, môžu spôsobiť zvýšené opotrebovanie komponentov systému.

  1.  Zaistite mazanie

Mechanizmy samonastavovania brzdových čeľustí musia byť voľné a riadne mazané.

  1.  Životnosť brzdových hadíc

Brzdové hadice sú vyrobené z gumy, čo znamená, že sa časom degradujú. Venujte preto starostlivosť aj vizuálnej kontrole hadíc.

  1.  Teplota brzdovej kvapaliny

Otestujte bod varu brzdovej kvapaliny, aby ste overili, že nemá nadmerný obsah vody. Bod varu brzdovej kvapaliny kontrolujte pravidelne v rámci servisných prehliadok.

Nezabudnite…

Pokiaľ sú namontované nové brzdové diely, mali by ste svojim zákazníkom odporučiť, aby prvých cca 300 kilometrov jazdili so zvýšenou opatrnosťou, kým si brzdy „nesadnú“. Prílišné brzdenie totiž môže potenciálne poškodiť nové diely a viesť k zníženiu účinnosti brzdového systému.

Bezpodmienečne vykonávajte výmenu brzdových kotúčov alebo bubnov vždy na celej náprave, pretože výmena iba na jednej strane môže spôsobiť nevyvážený účinok bŕzd. Ale to predsa dobre viete…

Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke DELPHI.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!