Pohľad do budúcnosti autoservisov na veľtrhu Automechanika 2024

30 augusta 2024, 11:19

Autoservisy a autodielne prechádzajú veľkými zmenami, ktoré reagujú na rýchly technologický vývoj a nové požiadavky trhu. Organizátori veľtrhu Automechanika, ktorý sa bude konať od 10. do 14. septembra vo Frankfurte nad Mohanom, pripravili špeciálnu výstavu s názvom „Dielňa budúcnosti“, aby podporili autoservisy a mechanikov pri zvládaní týchto výziev.

Automechanika

Výstava vznikla v spolupráci s organizáciou Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe (Zväz nemeckého obchodu s motorovými vozidlami, ZDK) a Future Workshop 4.0 pri Institute for Automotive Industry (Inštitút pre automobilový priemysel, IfA). Na ploche 1 000 m² v hale 9 sa návštevníci veľtrhu môžu tešiť na predstavenie inovácií, ktoré v blízkej budúcnosti zásadne ovplyvnia spôsob fungovania autoservisov.

Automechanika

Praktické ukážky

Hlavnou atrakciou tejto špeciálnej výstavy je inovačné laboratórium s rozlohou 300 m², kde návštevníci na vlastné oči uvidia, ako môžu konkrétne aplikácie a technológie zmeniť bežnú návštevu servisu. ZDK spolu s organizáciou Autodoktoren bude každý deň poskytovať odborné informácie a rady v stánku, aj prostredníctvom online streamovacích platforiem.

Detlef Peter Grün, viceprezident ZDK a manažér automobilového obchodu, uviedol: „Naším cieľom je predstaviť tému „Dielňa budúcnosti“ spôsobom, ktorý bude pritiahne a inšpiruje odbornú verejnosť na veľtrhu. Future Workshop 4.0, v spolupráci s našimi partnermi, predstaví inovatívne riešenia a ponúkne návštevníkom možnosť zoznámiť sa s najnovšími technológiami priamo v praxi.“

Výstava ponúkne množstvo interaktívnych ukážok, napríklad ako vozidlo prechádza cez skener, ktorý využíva umelú inteligenciu na diagnostiku stavu vozidla a odovzdáva informácie do ďalších servisných procesov. Jedným z vrcholov práce laboratória bude živá ukážka robotických priemyselných vozíkov, ktoré autonómne dodávajú potrebné náhradné diely priamo zo skladu.

Akadémia Deutsches Kfz-Gewerbe (TAK) na veľtrhu predstaví vozidlo s vodíkovou technológiou a zameria sa aj na náročnosť jeho údržby a opráv. Zaujímavý bude aj automobil McLaren od spoločnosti Carbon, na ktorom bude demonštrovaný moderný systém určený na opravy karosérie. Institute of Automotive Technology (Inštitút automobilovej techniky, KTI) zase ukáže, ako profesionálne a ekonomicky opravovať vozidlá po nehode vrátane práce so skrytými snímačmi, ktoré sú súčasťou asistenčných systémov vodiča.

Automechanika

Riešenia pre budúcnosť

V druhej časti výstavy sa na siedmich tematicky štruktúrovaných miestach predstaví 14 spoločností s inovatívnymi riešeniami pre budúcnosť autoservisu. Návštevníci tu nájdu informácie o diagnostike a automatizácii, elektromobilite, umelej inteligencii, robotike, rozšírenej realite (XR), dielňach prepojených v sieti, digitálnych pracovných postupoch a o udržateľnosti.

Automechanika

ZDK ako centrum informácií a stretnutí

Tretia časť expozície bude venovaná stretávaniu odborníkov v rámci ZDK. Ako sme už uviedli, na rozsiahlej ploche bude okrem iného umiestnené aj webové štúdio, ktoré bude poskytovať živé vysielanie z veľtrhu. Odborníci ZDK budú každý deň v polhodinových prezentáciách poskytovať informácie o aktuálnych témach, ako je napríklad hodnotenie stavu trakčných batérií, kalibrácia asistenčných systémov vodiča, hygiena klimatizačných zariadení a iné.

„Toto je miesto, kde odborníci budú môcť získať najnovšie informácie z prvej ruky a využiť čas na nadviazanie nových kontaktov,“ dodáva Detlef Peter Grün.

Vo štvrtok večer 12. septembra sa návštevníci môžu tešiť na spoločenský večer. Podrobný program je k dispozícii online na webovej lokalite automechanika.com/programm.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!