August priniesol výrazný pokles dovozu áut, medzimesačne o vyše 650 vozidiel

3 septembra 2024, 13:44

Individuálne dovozy áut zo zahraničia zaznamenali výrazný prepad. Po tom, ako v uplynulých mesiacoch padali rekordy spojené s pomerne veľkým počtom dovezených osobných vozidiel, v auguste prišiel naopak medzimesačný pokles až o 656 kusov.

Ako vyplýva z oficiálnych štatistík Ministerstva vnútra SR, počas augusta bolo na Slovensko spoza hraníc individuálne dovezených 4.942 osobných áut, z toho drvivá väčšina ojazdených. V júli ich pritom bolo až 5.598. Minulý mesiac ich tak bolo importovaných najmenej za uplynulých sedem mesiacov.

Veľký pokles badať napríklad aj v tradične najsilnejšom bratislavskom regióne, kde ich bolo dovezených medzimesačne o 201 menej. Aj napriek tomu Bratislavský kraj opäť dominoval s počtom 874 automobilov. Na druhej strane, najmenej ich bolo zaznamenaných v Trnavskom kraji, a to 483. Počas celého uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

„Uplynulé letné mesiace by sa dali charakterizovať z hľadiska dovozu jazdených áut na Slovensko doslova ako na hojdačke. Zatiaľ, čo v júli bolo spoza hraníc individuálne dovezených najviac osobných áut za predošlých 16 mesiacov, v auguste prišiel zase výrazný medzimesačný prepad, a to o vyše 650 vozidiel. Je otázne, či to súviselo aj s extrémnymi horúčavami, ktoré postihli celý región, alebo si skôr ľudia ešte chceli užiť voľno počas prázdnin. Uvidíme, čo prinesú nasledujúce mesiace. Každopádne, stále sa na Slovensko ročne dovezú tisíce áut, ktoré sú aj omnoho staršie ako 15 rokov. V takýchto prípadoch sa servisná história a skutočný stav vozidiel veľmi ťažko dohľadávajú, pre kupujúcich to môže byť, obrazne povedané, mačka vo vreci. Seriózne autobazáre takéto automobily spravidla odmietajú vykúpiť,“  komentuje Karolína Topolová, spoločná generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorý na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Oficiálne štatistiky ministerstva vnútra ukázali, že august 2024 bol z hľadiska dovozu áut z cudziny  druhým najslabším mesiacom tohto roku. Menej ich bolo importovaných len počas zimy v januári, a to 4.679 kusov. Pre porovnanie, v júli ich bolo 5.598, v júni 5.052, v máji 5.551, v apríli 5.443, v marci 5.473 a vo februári 5.211.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!