Slováci sú pri prezúvaní pneumatík zodpovední

28 mája 2018, 11:36

Prieskum, ktorý bol súčasťou kampane Continental Vision Zero Roadshow s dlhodobým cieľom znížiť nehodovosť na cestách na nulu priniesol zaujímavé výsledky. Na konci apríla už mali letné plášte na svojom aute viac ako dve tretiny vodičov.

Kampan Continental Vision Zero Roadshow

Cieľom prieskumu bolo zistiť, v akom stave majú slovenskí vodiči pneumatiky na svojich vozidlách. Ukázalo sa, že väčšina z nich prezúva disciplinovane, v závislosti od počasia. Prieskum zistil, že každý deviaty šofér má na konci sezóny zimné pneumatiky ojazdené na zákonom povolené tri milimetre a menej.

Terénny prieskum Continental Vision Zero Roadshow sa uskutočnil na čerpacích staniciach Shell v piatich mestách na Slovensku (Považská Bystrica, Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Prešov) a jeho odborným garantom bol BECEP. Celkovo sa podarilo zmerať hĺbku dezénu na pneumatikách 723 vozidiel. Z toho malo až 70 % letné a 30 % stále zimné plášte.

Slováci sa ukázali ako zodpovední vodiči. Pokuty za stav svojich pneumatík by na začiatku letnej sezóny v apríli dostali iba desiati šoféri, ktorým bola nameraná hĺbka dezénu pod 1,6 mm. Prieskum preukázal, že vodiči s prezúvaním na letné pneumatiky nečakajú.

Dojazdenie zimných pneumatík

„Každý deviaty vodič mal na svojich zimných plášťoch dezén hlboký 3 mm a menej,“ popisuje výsledky Juraj Ižvolt, šéf divízie marketing Continental Barum s.r.o.. Takéto pneumatiky by však mali vodiči pred budúcou zimou vymeniť. V lete však môžu mať, rovnako ako letné, minimálne 1,6 mm. „Najčastejšie teda problém s opotrebovanými zimnými plášťami vodiči riešia veľmi pragmaticky a to tak, že sa ich snažia dojazdiť počas leta,“ doplnil Juraj Ižvolt. Toto riešenie je však spojené s predĺženou brzdnou dráhou hlavne na vode, horším bočným vedením, zvýšenou spotrebou a hlučnosťou.

Konkrétne to znamená, že sa brzdná dráha na opotrebovaných zimných, oproti novým letným pneumatikám predĺži pri zastavení z rýchlosti 100 km/h o 20 metrov a zostatková rýchlosť je takmer 50 km/h.

Kde majú vodiči najviac ojazdené pneumatiky?

Nelichotivé prvenstvo patrí Bratislave, kde nameral tím Continentalu 15 vodičom zimné pneumatiky s dezénom menej než 3 mm. Najlepšie v tomto ohľade dopadli vodiči v Košiciach, kde ich bolo iba 8. Ojazdené letné plášte by ste najčastejšie našli v Považskej Bystrici.

„V rámci celého Slovenska sme objavili len 6 % vodičov, ktorí na sezónu obúvajú letné plášte s dezénom o hĺbke menšej ako 3 mm a to je dobrá správa. Väčšina vodičov má svoje letné pneumatiky vo veľmi dobrom stave s dostatočne hlbokou vzorkou,“ hovorí Ižvolt. Pri hĺbke dezénu nižšom ako 3 mm sa totiž brzdná dráha na mokrom povrchu pri rýchlosti 80 km/h oproti novým plášťom predlžuje o 10 metrov a zostatková rýchlosť je 35,5 km/h.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!