Aký štartér do auta so systémom Štart & Stop

4 novembra 2019, 10:15

Nariadenia zamerané na obmedzenie úrovne emisií CO2 sú hlavnou príčinou zavedenia systému Štart & Stop v autách. Nie je to nič iné, ako elektronický systém, ktorý vypína a zapína motor. Tento systém však kladie na niektoré diely zvýšené požiadavky.

Systém sa v nových autách montuje už niekoľko rokov. Jeho účelom je obmedziť emisie CO2 a spotrebu paliva. Systém sa aktivuje (vypína motor), keď auto zastane, vodič preradí rýchlostnú páku do neutrálu (manuálna prevodovka) a pustí pedál spojky. Keď auto stojí, všetky elektronické zariadenia fungujú bez zmeny. Systém sa aktivuje, keď vodič stlačí pedál spojky – snímač pedálu spojky posiela signál o potrebe naštartovania motora. Motor sa naštartuje, keď vodič stlačí pedál plynu. V autách s automatickou prevodovkou je snímač umiestnený pod pedálom brzdy. Systém najlepšie funguje pri mestskej jazde či pri státí v kolónach – v tomto prípade sa úroveň emisie CO2 a spotreba paliva znižuje najviac.

Avšak používanie tohto systému vyžaduje, aby isté prvky, ktoré s ním spolupracujú, boli pevnejšie, pretože vzhľadom na namáhavejšiu prácu, musia byť odolnejšie a prispôsobené na častejšie štartovanie motora.

Leszek Moritz, inžinier výroby firmy AS-PL Sp. z o.o.„Štartéry do systémov Štart & Stop boli navrhnuté takým spôsobom, aby zvládli mnohonásobne viac štartovaní. Zariadenia tohto typu musia mať spevnenú konštrukciu, vyznačujú sa predovšetkým väčšou odolnosťou a trvácnosťou (dobrou kvalitou) použitých materiálov. Týka sa to tak samotnej konštrukcie, ako aj všetkých modulov, tzn. ložísk, planétových prevodov, ozubených mechanizmov, komutátora, kief/zberača“ – hovorí Leszek Moritz, inžinier výroby firmy AS-PL Sp. z o.o..

Avšak iné funkcie ako aj podstata konštrukcie sa nelíšia od štandardného štartéra.

Treba podotknúť, že štartér typu Štart & Stop je jedným z viacerých dôležitých prvkov celého systému automatického vypínania motora po zastavení a štartovania po stlačení spojky. Je to veľmi dôležitý, výkonný prvok, ale jeho trvácnosť a pevnosť vo veľkej miere závisí od iných konštrukčných riešení celého systému Štart & Stop.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!