Vo všetkých krajoch sa predávajú jazdenky lacnejšie ako začiatkom roka

6 septembra 2017, 10:49

Jazdené autá ponúkané na predaj vo všetkých krajoch Slovenska sú lacnejšie. Ich priemerná cena je v porovnaní s februárovými sumami  nižšia až o 5 a pol tisíca eur, pričom najväčší prepad nastal v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Jazdené autá inzerované v SR sa v auguste priemerne predávali za 14.266 eur. 

Kým ešte vo februári tohto roka sa predávalo jazdené auto na Slovensku priemerne za skoro 20 tisíc eur (presne – 19.780 eur), v auguste to už bolo podstatne menej, len o niečo viac ako 14 tisíc eur  (presne – 14.266 eur). Rozdiel v priemerných cenách je teda značný, až 5.514 eur. „Je zaujímavé, že tento trend s poklesom cien v porovnaní mesiacov február a august 2017 sa prejavil vo všetkých ôsmych krajoch Slovenskej republiky, čo sa nestáva často. Najmarkantnejšie rozdiely v cenách za toto obdobie sme zaregistrovali v Bratislavskom kraji, kde sa priemerná cena ponúkaných vozidiel prepadla o viac ako 7 a pol tisíc eur,“ uvádza generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Rovnako vo všetkých krajoch pokleslo aj množstvo ponúkaných áut. V mesiaci august bolo na slovenskom trhu inzerovaných 41 tisíc ojazdených áut. V porovnaní s februárom je to menej až o 20 tisíc vozidiel. Najviac inzerovaných jazdeniek bolo počas augusta k dispozícii v Trenčianskom kraji (12.082 ) a najmenej v Prešovskom kraji  (3.208 ).

„Pri pohľade na vývoj od začiatku roka je dlhodobo najväčšia ponuka inzerovaných áut v Trenčianskom kraji, kde sa zároveň držia aj najvyššie ceny, autá majú najnižší nájazd kilometrov a vek. Opačná je situácia v Prešovskom kraji, kde je dlhodobo inzerovaných najmenej áut. V priemere najnižšie inzerované ceny sú v Košickom či Prešovskom kraji. Každý kraj má svoje špecifiká, vďaka našim analýzam, kontinuálnemu sledovaniu vývoja na trhu a pobočkám v každom kraji sa im vieme našou ponukou aj cenami áut operatívne prispôsobiť,“ komentuje Topolová.

Ponúkané vozidlá v auguste mali v celej SR priemerne najazdených 145.126 km a v priemere boli staré presne osem rokov. Najinzerovanejším autom bolo prekvapujúco Audi A4, ktoré bolo v júli až na siedmom mieste v poradí.

Za povšimnutie určite stojí prepad inzercie škodoviek, predovšetkým Octavie a Fabie, ktoré si zvykli dlhodobo držať v rebríčkoch popredné miesta a teraz sú až na 5. resp. 4. mieste. „Dôvodom je veľký počet inzercie obrazne povedané na objednávku. V tomto prípade ide o autá, ktoré nie sú na Slovensku, ale fyzicky sa nachádzajú napr. v Nemecku. Fotky a popisy k autám v inzercii sú v tomto prípade stiahnuté z veľkých autowebov v Nemecku, no inzerujú ich  na slovenských weboch,“ vysvetľuje Topolová.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!