Slovenskí motoristi si vyberali vlani z viac ako pol milióna jazdeniek

16 januára 2018, 13:53

V minulom roku si mohli záujemcovia o kúpu jazdeného auta  vyberať z viac ako pol milióna automobilov. Po zohľadnení počtu obyvateľov jednotlivých krajín Vyšehradskej štvorky bola ponuka u nás najširšia. Oproti Poľsku a Maďarsku dokonca raz taká. 

Automobily ponúkané na Slovensku charakterizoval najnižší priemerný vek a kilometrový nájazd. To sa však odrazilo v ich priemernej cene. Bola najvyššia – oproti Českej republike takmer dvojnásobná, oproti Poľsku takmer trojnásobná.

„Inzerenti na základe dopytu evidentne verili, že sú slovenskí motoristi ochotní za automobil utratiť takmer o 2.300 eur viac ako v roku 2016, čo je nárast o 17 %. V Českej republike zaznamenávame výrazne pomalší medziročný nárast priemernej ceny (12,8 %). Slovenská ekonomika rastie a Slováci sú podľa cien požadovaných v inzercii za ojazdené vozidlá ochotní investovať rok  čo  rok viac. Vsádzajú na kvalitnejšie, bezpečnejšie a lepšie vybavené vozidlá, do úvahy berú aj náklady na opravy, ktoré so sebou nesie nákup starej jazdenky,“ uvádza generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli najmladšie, ale aj raz tak drahé

Rozdielne preferencie motoristov susedných krajín sa premietajú aj do obľúbenosti modelov, ktoré sú najčastejšie ponúkané. Kým na Slovensku a v Českej republike si prvú priečku dlhodobo drží Škoda Octavia, v Maďarsku a Poľsku to je Opel Astra. V Maďarsku sa dokonca žiadna Škodovka nedostala ani do TOP 10 najinzerovanejších vozidiel, v Poľsku až na desiate miesto Škoda Octavia. Jediné štyri modely, ktoré sa vošli do TOP 10 vo všetkých štyroch krajinách, sú VW Passat, VW Golf, Ford Focus a BMW 3.

TOP 10 inzerovaných áut
TOP 10 inzerovaných áut

Jednotka v rebríčku TOP 10 inzerovaných vozidiel (Škoda Octavia) potvrdzuje trend vyšších cien na Slovensku. Pri porovnaní priemernej ceny a najazdených počtov kilometrov u nás a v Českej republike  zistíme, že slovenskí predávajúci síce žiadali rovnakú cenu ako českí, avšak priemerný kilometrový nájazd bol o 20.000 km vyšší. V Poľsku a Maďarsku nie je rozdiel tak výrazný.

V minulom roku bolo najviac jazdeniek inzerovaných v Trenčianskom kraji, ktorý viedol aj v priemernej cene ponúkaného vozidla (29.950 eur), priemerný vek bol 5 rokov. Najmenej jazdených áut  bolo ponúkaných v Košickom kraji, ich priemerná cena bola 7.093 eur a vek 11 rokov. V Bratislavskom kraji bola priemerná cena 14.480 eur a vek 8 rokov.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!