Viac ojazdených vozidiel za nižšie ceny

11 júna 2018, 12:22

V máji Slováci inzerovali najčastejšie jazdenky za 5.200 eur, čo je v porovnaní s aprílom pokles o 250 eur a oproti marcu až o takmer 300 eur. Kým ceny klesajú, ponuka vozidiel zase kontinuálne – už štyri mesiace po sebe stúpa.

Uplynulý mesiac zaujal celkovo najširšou ponukou jazdených vozidiel za celé doterajšie obdobie roku 2018. Slováci si mohli vyberať až z 56.610 inzerovaných áut. Napríklad v porovnaní s februárom to bol nárast o 11 a pol tisíc vozidiel, čo už je naozaj výrazný rozdiel. Aj medzimesačný nárast atakoval hranicu 5 tisíc áut. Na druhej strane tu máme už štvrtý mesiac po sebe neustály pokles cien. V máji bolo v ponuke najčastejšie jazdené auto za 5.200 eur, čo je v medzimesačnom porovnaní pokles o 250 eur.

Dlhodobo neohrozenú pozíciu v rebríčku najponúkanejších áut si drží Škoda Octavia. Za ňu sa ale na druhé miesto predrala Škoda Fabia na úkor Volkswagenu Passat, ktorý sa prepadol až na štvrtú pozíciu, za VW Golf. Prvú päťku uzatvára Škoda Superb. TOP 5 tak kompletne obsadili modely značiek Škoda a VW. V kategórii modelov SUV dominuje ponuka BMW X5, pred Kiou Sportage a Suzuki Vitara.

„Z májových štatistík ponúkaných vozidiel vyplýva, že na trhu stále dominujú dieselové autá, ktorých je takmer trojnásobne viac ako benzínových. Rozloženie veľkosti ponuky privátnych predajcov a firiem je takmer podobné, o 5 % áut viac ponúkajú firmy. Oproti minulému mesiacu autá ponúkané privátnymi predajcami zostarli a zvýšil sa aj počet kilometrov, ktoré majú najazdené. Ak porovnáme tieto dva druhy predajcov, firmy ponúkajú takmer o dva roky mladšie autá s o 30.000 nižším kilometrovým nájazdom. Vo všeobecnosti, najčastejšie inzerovaná jazdenka mala niečo cez 10 rokov a najazdených 180 tisíc km,“ približuje Karolína Topolová.

Ponuka inzerovaných jazdeniek v SR

Najviac jazdeniek ponúkali predajcovia v Nitrianskom kraji (8.889) a najmenej v Trnavskom kraji (4.913). Inzerované autá boli najmladšie v Bratislavskom regióne (7,4 roka) a mali aj najnižší počet najazdených kilometrov (147.450 km). Je samozrejmé, že týmto kritériám vozidiel zodpovedala aj najčastejšie inzerovaná cena, ktorá bola v Bratislavskom regióne zo všetkých najvyššia (7.700 eur). Naopak, najlacnejšie jazdenky ponúkali v Trenčianskom kraji (4.800 eur), kde boli vozidlá spolu s Nitrianskym krajom aj najstaršie (10,9 roka). Najviac najazdených kilometrov mali vozidlá, ktoré boli inzerované v Prešovskom kraji (188.118 km).

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!