Trh s jazdenými autami je na vrchole

7 septembra 2018, 8:21

Útlm na trhu jazdeniek, ktorý v minulosti prichádzal cez prázdniny, je už definitívne minulosťou. Sieť 44 autocentier AAA AUTO v auguste v strednej Európe predala najviac jazdených vozidiel za mesiac vo svojej dvadsaťšesťročnej histórii – takmer osem tisíc, čím prekonala doterajší rekord z októbra 2007.

„Blížime sa k magickej hranici ôsmych tisíc predaných vozidiel mesačne. Najsilnejšie rastieme v Poľsku, kde vďaka otváraniu nových pobočiek a rozširovaniu ich kapacity predávame o dve tretiny vozidiel viac ako v rovnakom období vlani a atakujeme hranicu 1.000 automobilov mesačne. Na Slovensku sme v tomto roku predali už takmer 13.000 automobilov. Celkom sme tak už v tomto roku v skupine predali vyše 56.000 vozidiel. Ak záujem o vozidlá vydrží, verím, že prekonáme aj celoročný rekord 80.000 predaných automobilov, ktorý sme dosiahli pred jedenástimi rokmi, v poslednom roku pred ekonomickou krízou,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO. Tomu nasvedčuje aj doterajší celkový rast predajov skupiny v tomto roku, ktorý za osem mesiacov dosiahol hodnotu necelých 11 %.

V auguste boli najpopulárnejšími jazdenkami, predávanými v tuzemsku, vozidlá Škoda, ktoré v rebríčku 10 napredávanejších jazdeniek obsadili prvé dve miesta a štvrté miesto, potom nasledoval Volkswagen s treťou a piatou priečkou.

10 napredávanejších jazdeniek na Slovensku

Keď sa pozrieme podrobnejšie na augustové štatistiky ponúkaných vozidiel, celkovo ich bolo spolu v ponuke viac ako 44 tisíc. Najčastejšie ich ponúkali za 5.200 eur , presne mali 10 rokov a najčastejšie najazdených 175.100 kilometrov. Dlhodobo neohrozenú pozíciu v rebríčku najponúkanejších áut si udržala Škoda Octavia pred sesterskou Fabiou. Tretím v poradí je Volkswagen Passat, ktorý z bronzovej pozície z júla vytlačil svojho menšieho kolegu z dielne VW – Golf.

Najviac jazdeniek ponúkali predajcovia v Nitrianskom kraji (6.592) a najmenej v Trenčianskom kraji (3.744). Inzerované autá boli najmladšie v Bratislavskom regióne (6,8 roka) a mali aj najnižší počet najazdených kilometrov (138.488 km). Logicky, týmto parametrom vozidiel zodpovedala aj najčastejšie inzerovaná cena, ktorá bola v Bratislavskom regióne zo všetkých najvyššia (7.999 eur). Na druhej strane, najlacnejšie jazdenky ponúkali v Košickom kraji (4.200 eur), kde boli vozidlá aj najstaršie (10,7 roka) a zároveň v tomto regióne mali aj najviac najazdených kilometrov (183.304 km).

Ani stále sa ťahajúci problém dieselgate či hrozba zakázať vjazd naftových áut do nemeckých miest, neovplyvnili slovenský trh s dieselovými jazdenkami. Od začiatku tohto roku si autá s naftovými motormi držia konštantný podiel v porovnaní s ponukou benzínových áut.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!