MAN eTGE: nulové emisie pre zákazníkov

9 apríla 2018, 19:29

MAN začína s predajom plne elektrického vanu a urobil tak ďalší krok smerom k nulovým emisiám v mestách. Elektrický MAN TGE s celkovou hmotnosťou 3,5 alebo 4,25 ton je pre tieto úlohy ideálne vybavený: na jedno nabitie má dojazd až 160 km a odvezie od 950 do 1.700 kg.

Sériová výroba vanu eTGE sa začne v júli

Spoločnosť MAN Truck & Bus už približne desaťročie pracuje na inovatívnych konceptoch pre zásobovanie, resp. prepravu materiálu v mestskom prostredí a v posledných rokoch predložila širokú škálu nápadov a štúdií zo sektora nákladných vozidiel aj autobusov. Vďaka priebežnému rozvíjaniu týchto koncepcií sa teraz môže rozbehnúť predaj prvého vozidla MAN s plne elektrickým pohonom.

Približne 70 percent ľahkých úžitkových vozidiel, ktoré sa využívajú v mestských oblastiach, najazdí menej ako 100 kilometrov denne, pričom dosahujú nízku priemernú rýchlosť. Takže elektrické vozidlá s teoretickým dojazdom do 160 kilometrov majú potenciál pokryť približne tri štvrtiny všetkej prepravy v centrách miest.

Časy nabíjania sa líšia: 40-kilowattová nabíjacia stanica nabije batériu za 45 minút na 80 percent. Pri využití súčasných nabíjacích zariadení wallbox bude MAN eTGE nabitý na 100-percentnú kapacity za menej ako päť a pol hodiny. Približne deväť hodín potrvá úplné nabitie z bežnej 220-voltovej siete. Pri náležitej starostlivosti 36 kWh nabíjateľná batéria po desiatich rokoch a cca 2.000 nabíjacích cykloch stráca iba 15 percent zo svojej kapacity. Je to aj vďaka tomu, že jednotlivé moduly so šiestimi alebo dvanástimi článkami sa dajú nezávisle vymeniť.

Batérie sú umiestnené pod podlahou nákladného priestoru, ktorá je mierne zvýšená – ako majú verzie s pohonom zadných kolies. Pre elektrický TGE si výrobca vybral synchrónny motor s maximálnym výkonom 110 kW. Poháňa predné kolesá, pričom najväčší krútiaci moment 290 Nm je k dispozícii okamžite a pri každej rýchlosti. To vozidlu zabezpečuje veľkú agilnosť pri akejkoľvek prevádzkovej rýchlosti. Pri jazde maximálnou rýchlosťou 90 km/h je spotreba energie približne 20 kWh na 100 kilometrov.

Podobne ako objem nákladného priestoru ani asistenčné systémy neovplyvňuje elektrická technológia pohonu. Vozidlá eTGE prichádzajú s kompletným sortimentom štandardnej výbavy, medzi inými s navigačným systémom, vyhrievanými spätnými zrkadlami a ďalšími prvkami, ktoré prispievajú k jednoduchšiemu ovládaniu vozidla a bezpečnejšej prevádzke. Prirodzene, v základnom vyhotovení ostal aj asistent núdzového brzdenia (EBA) – tak ako pri všetkých vozidlách radu TGE.

 

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!