Brexit: Vyvážate tovar do Veľkej Británie? Nová povinnosť sa možno týka aj vás

15 apríla 2019, 13:10

Situácia okolo odchodu Veľkej Británie z Európskej únie ostáva naďalej nejasná. Napriek tomu, že Briti získali čas na dohodnutie podmienok do konca júna, hrozba neriadeného, tzv. „tvrdého“ brexitu, je stále reálna. Firmy, ktoré chcú naďalej obchodovať so Spojeným kráľovstvom, sa musia pripraviť na nové povinnosti.

Brexit

Nová povinnosť sa týka spoločností, ktoré do Veľkej Británie dovážajú tovar v hodnote nižšej ako 135 libier (približne 157 eur). Tie čaká nová registračná povinnosť pre potreby platby dane z pridanej hodnoty.

Registrácia je jednoduchá a trvá iba niekoľko minút. Túto povinnosť však netreba zbytočne odkladať na reálny začiatok brexitu,“ vysvetľuje Peter Pavuk, generálny riaditeľ kuriérskej spoločnosti DPD SK.

Európske firmy budú účtovať DPH v mieste nákupu, teda v Spojenom kráľovstve. Musia sa tak zaregistrovať na britskom colnom úrade HMRC (Her Majesty´s Revenue and Customs). Pri registrácií firma dostane jedinečné identifikačné údaje, ktoré budú pri zásielkach do Veľkej Británie využívať. Celý proces registrácie prebieha online na stránke britskej vlády.

Po úspešnej registrácií zákazník oznámi identifikačné údaja HMRC svojej kuriérskej spoločnosti a bude ich tiež uvádzať na faktúrach,“ vysvetľuje Pavuk.

Ďalšie povinnosti pre firmy

Firmy, ktoré chcú po brexite plynulo pokračovať v obchodovaní s partnermi vo Veľkej Británií by nemali zabúdať aj na ďalšie povinnosti. V prvom rade je potrebné požiadať o registračné a identifikačné číslo hospodárskych subjektov, takzvané EORI. Registrácia do EORI je jednoduchá a firmy ju môžu realizovať prostredníctvom webovej stránky Finančnej správy.

Firmy by si tiež mali vyhľadať kódy HS pre produkty, ktoré chcú vyvážať mimo hraníc EÚ. Tieto kódy umožňujú colným orgánom zistiť, aký je váš produkt a akú DPH alebo colnú sadzbu treba účtovať za tovar.

Neistý Brexit

Napriek tomu, že brexit sa oproti pôvodnému dátumu podarilo oddialiť, stále nie je isté, akú bude mať podobu a kedy Spojené kráľovstvo vystúpi z Európskej únie.

„Pripravujeme sa na všetky prípadné alternatívy vývoja. Prioritou pre nás je, aby dopad na plynulosť dopravy bol pre našich zákazníkov čo najnižší,“ dopĺňa Pavuk z kuriérskej spoločnosti DPD.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!