Bosch a AWS sa dohodli na spolupráci v oblasti digitalizácie logistiky

25 apríla 2022, 15:20

Spoločnosť Bosch a americký poskytovateľ cloudových služieb Amazon Web Services (AWS) chcú zvýšiť efektivitu a udržateľnosť v doprave a logistike. Logistické a špedičné spoločnosti po celom svete budú mať rýchly a ľahký prístup k digitálnym službám prostredníctvom platformy prevádzkovanej poskytovateľom AWS. V budúcnosti budú jednotnou podporou v rôznych oblastiach – od využitia vozového parku, cez sledovanie toku tovaru až po spracovanie objednávok. S týmto cieľom sa teraz spoločnosti Bosch a AWS dohodli na strategickej spolupráci.

Bosch bude zodpovedný za vývoj a prevádzku logistickej platformy, ktorej jadrom je trhovisko digitálnych služieb. AWS prispeje svojou komplexnou ponukou cloudových služieb a odbornými znalosťami. Platforma zabezpečí hladkú interakciu rôznych služieb a dát a umožní dopravným a logistickým spoločnostiam oveľa viac ťažiť z príležitostí digitalizácie bez toho, aby museli zakladať svoje vlastné IT projekty náročné na zdroje a náklady. Trhovisko bude tiež otvorené všetkým ďalším poskytovateľom digitálnych logistických služieb. Iniciatíva prináša prospech priemyslu aj spotrebiteľom, napríklad vďaka väčšej spoľahlivosti a transparentnosti pri doručovaní tovaru a zásielok. Prvá verzia logistickej platformy bude predstavená na veľtrhu v nemeckom Hannoveri. Uvedenie na trhy v Európe, Indii a USA je plánované na koniec roku 2022.

Väčšia efektivita vďaka zvýšenej digitalizácii

“Odvetvie dopravy a logistiky je chrbtovou kosťou svetovej ekonomiky. V nadchádzajúcich rokoch bude musieť zvládať rastúci objem prepravy tovaru a komodít a zároveň znižovať svoju uhlíkovú stopu. Vďaka väčšej digitalizácii chceme spoločne s AWS pomôcť logistickému priemyslu a naštartovať jeho budúcnosť,“ hovorí Sandeep Nelamangala, výkonný riaditeľ spoločnosti Bosch Limited a executive sponsor divízie Logistics Platform Business spoločnosti Bosch.

„Vývoj prepojených dopravných funkcií je jednou z najzložitejších technických výziev súčasnosti. Preto na riešení týchto špecifických problémov spolupracujeme práve s takým priekopníkom na trhu, akým je spoločnosť Bosch,“ hovorí Kathrin Renz, viceprezidentka divízie Business Development and Industries v spoločnosti AWS.

„Digitálne trhovisko umožní zákazníkom v oblasti logistiky rýchlo transformovať svoje podnikanie na plne digitálny komplexný hodnotový reťazec. Zákazníci budú môcť využiť nami ponúkané nástroje, rámce a moduly pre digitalizáciu a tiež zlepšiť udržateľnosť svojich dopravných procesov.“

Roky konjunktúry – a koniec v nedohľadne

Boom v doprave a logistike trvá už niekoľko rokov. Ten sa potvrdil v čase koronavírusovej pandémie, kedy počet online objednávok a balíkových zásielok skokovo vzrástol. Do roku 2030 vzrastie celosvetová preprava tovaru o viac ako 40 % a do roku 2050 sa dokonca očakáva nárast o viac ako 145 %. Tento rast prebieha na trhu, ktorý je celosvetovo veľmi fragmentovaný a ktorý sa zároveň sám musí vysporiadať s rôznymi neefektívnymi oblasťami. Tu je niekoľko faktov: Viac ako 95 percent spoločností pôsobiacich v tomto odvetví sú malé alebo stredné podniky. Približne deväť z desiatich spoločností má v prevádzke menej ako päť vozidiel.

Väčšina špeditérov stále organizuje svoju každodennú prevádzku manuálne alebo pomocou rôznych nesúvisiacich počítačových programov. Podľa štatistík Spolkového ministerstva digitalizácie a dopravy týkajúcich sa nákladnej dopravy (dostupné iba v nemčine) prebehlo v roku 2020 viac ako 150 miliónov jázd bez nákladu, čo v súčte činí viac ako 6,5 miliardy tzv. „prázdnych“ kilometrov alebo viac ako 160.000 zbytočných ciest okolo zemegule za jeden rok. To je vážny problém nielen z dôvodu ochrany klímy, ale aj kvôli už teraz problematickému nedostatku vodičov. Podľa Spolkového zväzu nákladnej dopravy, logistiky a likvidácie odpadov chýba len v Nemecku 60 až 80 tisíc vodičov – a situácia sa celosvetovo stále zhoršuje.

Veľa výziev – jedno riešenie

Spoločnosť Bosch chce so svojou logistickou platformou poskytnúť rozhodujúce riešenie mnohých výziev v oblasti dopravy a logistiky. Výhodou je, že bude vytvorený kompletný ekosystém a softvérové prostredie, v ktorom budú môcť dopravcovia a špeditéri individuálne zostavovať, rezervovať a realizovať služby, ktoré od rôznych poskytovateľov potrebujú. Platforma tiež umožní ľahkú integráciu tých aplikácií, ktoré už dnes hrajú na trhu úlohu, napríklad v oblasti systémov riadenia dopravy. Vďaka zdieľanému využívaniu dát, ktoré sú k dispozícii zo správy vozového parku, okrem iného prostredníctvom telematických systémov v nákladných vozidlách, sa tiež darí prepájať a vytvárať kooperácie rôznych služieb z rôznych oblastí. Tým sa všetko zjednodušuje.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!