Benzín už predbehol naftu, ukázala vlaňajšia ponuka inzerovaných zánovných áut

6 februára 2019, 13:52

V minulých rokoch dávali záujemcovia o zánovné aj jazdené vozidlá prednosť naftovým motorom pred benzínovými. Minulý rok vzrástol záujem o benzínové a alternatívne motory na úkor dieselových pohonov, ktorých ponuka klesla o 15 percent oproti roku 2017.

 „Slovenský trh je v porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky špecifický tým, že na ňom v prípade zánovných vozidiel prevládali autá na naftové pohony. Vlani však prišlo k zmene. Kým počet inzerovaných zánovných vozidiel s dieselovými motormi na Slovensku klesal, tých s benzínovými pribudlo o 5 %, stúpol i počet áut na alternatívne pohony. Najviac si v ponuke v tomto segmente polepšili elektromobily, ktorých bolo vlani o tretinu viac ako v roku 2017. Pokles ponuky naftových áut kopíruje situáciu na trhu nových automobilov, kde rastú predaje benzínových pohonov. Zároveň odráža aj tlak EÚ na znižovanie emisií, čo sa lepšie darí práve s benzínovými motormi,“ vysvetľuje situáciu na trhu prevádzkový riaditeľ Mototechny Petr Vaněček.

Spoločne s elektrickými pohonmi vzrástla aj ponuka hybridov, naopak klesol počet vozidiel na LPG a CNG. Spomedzi hybridov a áut na elektrický pohon boli v roku 2018 najponúkanejšie modely Kia Niro, nasledovaná Toyotami RAV 4 a C-HR. Na štvrtom mieste sa umiestnilo BMW i3.

Vlaňajšia ponuka inzerovaných zánovných áut medziročne klesla o sedem percent. Z najväčšej ponuky zánovných áut (11.143) mohli vyberať ľudia v Bratislavskom kraji, ktorý výrazne predbehol všetky ostatné slovenské regióny. V druhom v poradí – Nitrianskom kraji mali motoristi k dispozícii 2.548 vozidiel. Najmenšou ponukou s 1.781 zánovnými autami disponoval Trenčiansky kraj.

Najinzerovanejším modelom zánovných áut bola už tradične Škoda Octavia, ktorú nasledovali Škoda Fabia a Škoda Rapid. Oproti roku 2017 vlani nastala zmena až na štvrtej priečke rebríčka najinzerovanejších zánovných áut, keď Volkswagen Golf nahradila Kia Ceed a odsunula ho na piate miesto. Z prvej desiatky vypadol Mercedes C a dostal sa do nej Renault Megan.

Komentáre

Komentár musí byť dlhší ako 5 znakov!

Potvrďte pravidlá!

Ešte nikto nekomentoval tento článok. Buďte prvý!